Logga in

Wesselmann, Christo och Fontana 

– en betydande samling internationell konst


Uppsala Auktionskammare presenterar höstens främsta internationella samling med verk av några av efterkrigstidens största konstnärer så som Tom Wesselmann, Christo och Lucio Fontana. Samlingen kommer att säljas vid en separat kvällsauktion den 9 november i Stockholm.

Samlingen genomsyras av en stor kärlek till konsten och har förvärvats genom stor kunskap, glädje och en sann passion för samlandet, som är en konst i sig. Det konstälskande paret som under 1960-80-talet skapade samlingen lärde känna flera av de representerade konstnärerna under sina yrkesverksamma år i länder som USA och Schweiz. Sedan konstverken förvärvades har de under decennier förblivit i samma svenska privatfamiljs ägo och bjuds nu för första gången ut på auktion.

– Denna internationella konstsamling är en av de mest prestigefyllda som någonsin bjudits ut på auktion i Sverige och Uppsala Auktionskammare är mycket stolta över förtroendet, säger Magnus Bexhed, VD på Uppsala Auktionskammare.

I samlingen återfinns fem originalverk av Tom Wesselmann, en av den amerikanska popkonstens viktigaste konstnärer. Flera av verken bär proveniens från det legendariska konstgalleriet Sidney Janis Gallery i New York, såsom ”Stockinged Nude with Fishbowl” från 1982 som har samlingens högsta utropspris om 3 – 4 miljoner kronor. Originalverk av Christo från projekten Surrounded Islands och Running Fence bjuds ut, samt skulpturer i polerad mässing av Lucio Fontana. Vidare innehåller samlingen även verk av konstnärer som Paul Van Hoeydonck, Shinkichi Tajiri och Jean Tinguely.

Samlingen kommer att säljas vid en separat kvällsauktion den 9 november klockan 18:00 på Nybrogatan 20 i Stockholm, vilken inleder höstens stora Internationella Kvalitetsauktion för Modernt & Samtida.

För mer information kontakta

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information