Logga in

Vi presenterar: 

”Grevinnan Stenbock” av Anders Zorn


Anders Zorn är ständigt aktuell! Just nu uppmärksammas han med en stor utställning på Nationalmuseum i Stockholm ”Zorn – en svensk superstjärna”. Uppsala Auktionskammare har idag glädjen att presentera ”Grevinnan Stenbock” till vår kommande Internationella Kvalitetsauktion för Klassiskt – ett betydande konstverk som markerar inledningen till Zorns stora framgångar som uppskattad konstnär på den internationella marknaden. 

Den ljuva akvarellen föreställande grevinnan Clementine Maria Stenbock är utförd i Zorns ateljé på Brook Street i London 1882. Den då 22-årige Zorn hade just etablerat sig i London och blev snart populär i societetskretsar. Zorn var målmedveten, begåvad och ansåg själv att han var ”den bäste aquarellmålare som fanns”. Zorn fick tidigt chansen att avbilda både legationsrådet greve Otto Stenbock liksom hans hustru i varsitt porträtt, vilket bidrog till att göra honom känd och ge honom ytterligare uppdrag. Det blev starten på hans karriär som minst sagt kom att bli lysande! Med en utsökt känsla för detaljer och teknisk fulländning briljerar Zorn i denna finstämda skildring av grevinnan Stenbock.

Anders Zorn (1860‑1920)
”Grevinnan Stenbock”
Signerad och daterad L. Zorn London -82.
Akvarell på papper, 73 x 51,5 cm.

Mästerverket säljs vid vår kommande Internationella Kvalitetsauktion för Klassiskt som äger rum 16 – 17 juni på Nybrogatan 20 i Stockholm. 

För mer information, rådgivning och inlämning

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information