Logga in

Riksprofilörens samling

Björn och Brita Peterssons kärlek till konst och design


De kallade sig Spadviftare. För när Björn och Brita Petersson började bygga upp sin konstsamling var det auktioner i verkligheten som gällde, inte online. Och de upptäckte en värld som gav större kickar än aktiekurser och pensionssparande. Gick på alla moderna visningar, skaffade kataloger, gjorde listor, la upp strategier för budgivningen. Och sedan – den stora dagen när de hämtade ut sin spade och satte sig långt fram i salen. Inköpen fick snart två teman: Halmstadgruppen och porträtt. Konst som förgyllde hemmet och vardagen mer än sparpengar. Inga större tankar kring värdestegring eller -minskning.

Hemmet var redan till stor del präglat av design. De satte bo i mitten av 1950-talet med möbler från Den Permanente i Köpenhamn och NK:s bohagsavdelning. Björn var en välavlönad reklamman, Brita arbetade på NK:s ekonomiavdelning och hade personalrabatt. Man hade råd. Men så hade det inte alltid varit…

Uppsala Auktionskammare har nu glädjen att presentera Riksprofilören Björn och Brita Peterssons gedigna samling av modern konst och design i denna auktion.

Se hela samlingen här

För mer information kontakta

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information