Logga in

Pressmeddelande: 22 september 2016, kl. 9:00

The Neuman Collection

Fyra originalverk av Pablo Picasso säljs för första gången på auktion i Sverige


The Neuman Collection är en svensk privatsamling innehållande internationell modern konst av några av de mest kända konstnärerna under nittonhundratalet; Pablo Picasso, Marc Chagall, Fernand Léger och André Masson. Samligen omfattar totalt elva stycken betydelsefulla konstverk och är resultatet av konstsamlaren Bertil Neumans utsökta smak.

– Jag kan inte påminna mig om att det någon gång tidigare har sålts fyra originalverk av Pablo Picasso på samma auktion i Sverige. Att Uppsala Auktionskammare har fått detta försäljningsuppdrag är det största som har hänt under mina 35 år i auktionsbranschen, säger Knut Knutson, chefsintendent på Uppsala Auktionskammare

Bertil Neuman (1921-2011) var en stor konstälskare och intresserade sig särskilt för modern internationell konst. Under sina många resor till London, Paris och New York besökte han flitigt utställningar, auktioner och gallerier. Samlingen som nu säljs på Uppsala Auktionskammare visar Bertil Neumans stora passion för konst och samlande.

Samlingen innehåller inte mindre än fyra viktiga verk av nittonhundratalets främsta konstnär, Pablo Picasso. Toppobjektet i samlingen är oljemålningen Fillette au béret, ett porträtt av en ung flicka i blå basker, utförd av Pablo Picasso år 1964 och har ett utropspris på 12.000.000 -18.000.000 kronor. Målningen har proveniens från det anrika Galerie Louise Leiris i Paris, liksom flertalet av samlingens övriga verk.

– Vi är stolta över att nu presentera denna unika samling med konstverk av internationell toppkvalitet. Vi på Uppsala Auktionskammare har under lång tid lagt all vår kraft på kvalitet och personligt engagemang, vilket nu har resulterat i detta prestigefulla försäljningsuppdrag, säger Magnus Bexhed, VD på Uppsala Auktionskammare.

The Neuman Collection kommer att bjudas ut till försäljning under en separat kvällsauktion 7 december 2016, kl. 19:00 i Uppsala. Utöver visningar under november i Stockholm och Uppsala, kommer hela samlingen också att visas i London, Paris och New York under oktober månad.

Kontakt

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information