Logga in
"Dansbanan" av Nils Dardel. Utropspris: 1.200.000 – 1.500.000 kr.

”Dansbanan” av Dardel – en MODERNISTS fantasi


Till vår Internationella Kvalitetsauktion 11 – 14 juni presenterar vi ett mästerverk av en av våra främsta svenska modernister Nils Dardel. Den ljuvliga akvarellen ”Dansbanan” från 1922 är en enastående drömkomposition som vittnar om konstnärens kanske lyckligaste period i livet, nygift med sin älskade Thora och dessutom nybliven far till parets lilla dotter Ingrid. Målningen ingår i en samling av flera betydande mästerverk av svenska konstnärer och förvärvades av nuvarande ägare under 1990-talet. Nu erbjuds en sällsynt möjlighet att förvärva ett av Nils Dardels främsta verk i privat ägo.

Det tidiga 1920-talet var en underbar tid i Dardels liv, kantad av spännande upplevelser i hans älskade hemstad Paris och många kärleksfulla möten. Några år tidigare under en resa till Paris hade Dardel träffat den vältaliga och söta Thora Klinckowström och paret blev så småningom djupt förälskade i varandra. I Thora fann Dardel allt han sökte hos en livskamrat och familjelyckan blomstrade. Paret reste ofta till Stafsund, den karolinska herrgården som var Thoras familjehem och frekvent besökt av spännande personligheter inom den svenska societeten. Den karismatiske och charmige Dardel stormtrivdes i denna livliga miljö och älskade somrarna på den tjusiga herrgården. Paret tillbringade hela sommaren år 1922 på Stafsund och återvände inte till Paris förrän framåt hösten.

Den frodiga grönskan i ”Dansbanan” som tillkom samma år bär inspiration från de ljuvliga sommardagarna som paret Dardel alltid längtade tillbaka till från stadspulsen i Paris. Karl Asplund beskriver auktionens komposition: ”Huvudmotivet i ”Dansbanan” är en balkong på smala gröna och med rosa lindade stolpar. Däruppe sitter två eleganta Parisflickor i snäva klänningar i gult och rött och den ena gör en lätt åtbörd av överraskning. Ty uppför den ena stolpen klättrar en gosse i grönt förföljd av en buse i röd skjorta och lila byxor, och med en förskärarkniv i munnen.” Att mannen i grönt är Nils Dardel själv råder det ingen tvekan om, vem som jagar honom är däremot inte helt klart. Kanske är han ett uttryck för de destruktiva makter som Dardel fruktade skulle förstöra hans eviga kärlekslycka, vilken skildras genom de charmiga luftballongerna som lyfter med förälskade par och trons ankare dinglande i luften. Detaljerna i Dardels fantasifulla drama förgyller och kanske mest slående är det i björkstammen inskurna hjärtat med initialerna ND och TK, symbolen för den vackra kärlekssagan mellan Nils Dardel och Thora Klinckowström.

Nils Dardels mästerliga verk ”Dansbanan” har ingått i ett flertal betydande svenska privatsamlingar och bjuds nu ut till försäljning vid Uppsala Auktionskammares kommande Internationella Kvalitetsauktion 11 – 14 juni 2019. Utropspris: 1.200.000 – 1.500.000 kr.

Nu pågår slutinlämning till vår kommande Internationella Kvalitetsauktionen. Vi kan konsten att sälja! Kontakta oss för fri värdering, rådgivning och inlämning.

Kontakta våra experter

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Mer information