Logga in
Kat. nr 847 - Johan Fredrik Höckert (1826‑1866). Samepojken Lars Petter Sjulen Bartni.
Kat. nr 847 - Johan Fredrik Höckert (1826‑1866). Samepojken Lars Petter Sjulen Bartni.

skildringar från norr

– Tidiga samiska porträtt


Konstverk som säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 10 – 13 december 2024


I några av de tidigaste porträttavbildningarna av namngivna samer presenteras här en samling verk från en sällsynt motivkategori av stor aktualitet idag. Verken kan dateras från sengustaviansk tid vid 1800-talets början till 1854, alldeles före fotografiets breda genombrott på 1860-talet. Carl Gustaf Gillberg, Johan Fredrik Höckert och Gustaf Wilhelm Palm kan sägas vara de tre tidigaste konstnärerna av betydelse som skildrar Sápmi och dess invånare i bild.

Sommaren 1850 besökte Johan Fredrik Höckert Sápmi. Han beskriver det själv i en text som publicerades i kalendern Svea 1851: ”Efter att lyckligen hafva landstigit i Skellefteå tillryggalade jag omkring 80 Svenska mil dels till fots och dels i båt, och hade under denna tid de ypperligaste tillfällen, att bli närmare bekant med de besvärliga reskamraterna, köld och solhetta, hunger och trötthet. Omsvärmad af milliarder menniskoälskande myggor, måste jag riktigt i galopp teckna de skizzer jag samlat, och endast de dagar, då det blåste eller var kallt kunde jag med lugn utföra något. En stor tröst under mina bekymmer hade jag likväl i den beredvillighet, hvarmed inbyggarne stodo modell. Ja de funno sig till och med ordentligt smickrade deraf, och innan jag väl var färdig med teckningen, sade de mig sina namn, hvilka nödvändigt skulle sättas under figuren, ty annars ’veta de inte söderut hvem det skall föreställa’.”

Allt behövde vara litet för att rymmas i packningen. Ett litet fåtal små oljemålningar och några teckningar har bevarats. Det material som Höckert producerade under resan, låg till grund för några större målningar under 1850-talet, bland annat den mycket omtalade monumentalmålningen ”Gudstjänst i Lövmocks fjällkapell” som vann guldmedalj vid världsutställningen i Paris 1855, och som köptes av Napoleon III. Höckert fick uppenbart respekt i Sápmi. I Samefolkets egen tidning nummer tre 1929 skriver Ruben Lindqvist under rubriken En gammal hedervärd konstnär, som förevigat sameh: ”En konstnär som ./…/. är värd att bevaras i samernas minne, är Johan Fredrik Höckert. ./…/. Höckerts tavlor vittna om ett hängivet och sällsport intresse för samefolkets liv.” 

Carl Gustaf Gillberg, som hade undervisats i landskapsmåleri av Johan Fredrik Martin och Louis Belanger, gjorde 1799 sällskap med den tyske reseskildraren J W Schmidt på en resa genom Sverige. Två år senare företog han en resa längre norrut. Resultatet blev 11 planscher, där några av dem graverades av honom själv medan merparten graverades av Carl Fredrik Akrell. Han finns bland annat representerad med dessa planscher i Nationalmuseum, Stockholm. 

År 1854 reste den i Europa välbereste Gustaf Wilhelm Palm inom Sveriges gränser till Jämtland och Ångermanland. Där fångade han det minst lika intressanta och slående norrländska landskapet med sina fjäll och vackra vyer. Ett fåtal verk i olja samt teckningar är kända från denna resa 1854.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information