Logga in

Ragnar Sandberg (1902‑1972)

”Fågelpredikare”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 14 – 16 maj 2024


Nr 742 Ragnar Sandberg (1902‑1972). ”Fågelpredikare”. Monogramsignerad och daterad R.S. -36. Olja på duk, 64,5 x 67 cm.

På spännramen märkt med schablon RS samt med påskrift ”1936 Impasse du Rouen”.

UTROP

200.000 – 250.000 SEK
€ 17.000 – 22.000

PROVENIENS

Svensk-Franska konstgalleriet, Stockholm.
Margareta Thenfjell (1902‑1996), förvärvad från ovanstående den 17 maj 1941.
Därefter genom gåva till nuvarande ägare.


Ragnar Sandberg är en av våra främsta kolorister och med sin omisskännliga förmåga att skildra sin omgivning med glädje och lekfullhet intar han en särställning bland sina samtida konstnärskollegor. 

Sandberg förde ständigt sitt konstnärskap framåt och utvecklade sina väl valda motiv under årens lopp. De uppskattade kompositionerna som tillkom under 1930-talet fick ofta följa med under konstnärens senare år och han utmanade sig själv genom en gradvis förnyelse av färg och form. Till några av Sandbergs mest älskade motiv hör sviterna med glada badgäster från stränderna vid västkusten, flanerande sällskap vid Lilla Bommen i Göteborg och män och kvinnor omgivna av flygande fåglar. Till den senare kategorin hör auktionens mästerliga skildring ”Fågelpredikare”. Det sena 1930-talets och tidiga 1940-talets måleri visar en sanslös kolorism, djärv och självständig likväl som sval och känsloladdad. Kanske är det koloriten i denna ljuvliga bild som utmärker sig allra mest – Sandberg lyckas som få andra konstnärer sammanföra nyanser till raffinerande och sensationella skapelser. Eleganta nyanser av rosa, blått, vitt, gult, grönt och rött – kontraster som blir magiska i sitt samspel och framkallar idylliska illusioner. De subtila detaljerna i målningen framträder ju mer man tillåts studera denna livfulla komposition, genom sitt omedelbara ögonblicksmåleri skapar Ragnar Sandberg en bild som fullkomligt sjuder av liv och rörelse. Konstnären själv menade att de friska motiven skapades genom bibehållandet av ett öppet sinne: ”Det straffar sig alltid att inte oavbrutet söka befria ögat från känslans despotism och intellektets tyranni. Det är inte fönstret som avgör vilken gäst som är väntad”.

”Man hör fågelsången någonstans ifrån. Även den är ljus inne i den källa, den kommer ifrån: klar, ren som himlen. Men i stället för skugga har den ett eko, som kastas ut mot stenläggningen och dröjer utefter husfasaderna.”

– Ragnar Sandberg i en anteckning daterad 31 mars 1958.

Sviterna med flaxande fåglar inledde Sandberg under det sena 1930-talet men under 1950-talets slut upptog han det på nytt. Det var inom denna serie av målningar som Sandberg sökte det uttrycksfulla samspelet mellan form som föränderlig volym och form som ornament. Inom hans konstnärskap frambringade detta en särskild drivkraft som kommer till uttryck genom en hänförande penselföring, vilket auktionens målningen är ett ypperligt exempel på. Den sanna inspirationen fann Ragnar Sandberg i sin älskade hemstad Göteborg där han åter bosatte sig efter studier i Frankrike. Med stor entusiasm utforskade han stadens alla hörn genom dagliga utflykter och studerade ingående det myllrande folklivet vid torgen och kanalen. Ljud, ljus och färger fångade Sandbergs intresse liksom människor och djur. Vid utförandet av motiven med flaxande fåglar målades varje fågel med stor omsorg och placerades på duken så att helheten blev beroende av detaljerna. Täcktes en fågel med handen kunde genast konstateras att samtliga behövdes för att kompositionen skulle få balans. I ”Fågelpredikare” sitter mannen omsluten av ett intensivt virrvarr av flaxande och pickande fåglar. Med blicken mot skyn möter han dem med sina händer i en närmast esoterisk upplevelse. Här briljerar Sandberg med sin enastående skickliga penselföring och imponerande sinne för färgernas samspel.  


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information