Logga in

Proveniens: 

Joszef Iglodi (1939 - 2023)


Vår pappa Joszef var tacksam för att han kom till i Sverige efter flykten från Ungern 1956, och alla de möjligheter han fick till ett nytt liv som han kunde skapa här.

Pappa/Joszef började läsa på tekniska gymnasiet i Göteborg och blev färdig byggnadsingenjör i början på 1960-talet. Det var i det yrket han stannade under alla sina år fram till han gick i pension.

Hans stora passioner i livet var resor, mat, goda viner och främst sina mattor. Mattintresset fick han tidigt och inte minst genom en vän, Tore Lüppert, som hade mattaffär i Göteborg och som han lärde känna i början av 1970-talet.

Mattintresset fortsatte att växa och han gick med i mattklubben AKREP i Göteborg, där han var aktiv under alla år som den fanns. Med mattklubben gjordes flera resor bland annat till Turkiet för att inhandla mattor och besöka olika tillverkare/handlare. Han var också en uppskattad föreläsare på mattklubben, där han bidrog med sin kunskaper.

Pappa/Joszef byggde upp en gedigen samling av mattor under åren, och som mest var det över 100 mattor i hans samling. Dessa mattor katalogiserades, och varje matta fick ett eget blad där alla fakta noga beskrevs.

Som en krona på sitt ”lisverk” anordnade Joszef en stor mattutställning i Göteborg för att visa upp sin stora samling. Utställningen visades både på Stadsbiblioteket och på Frölunda kulturhus.

Barnen Anna Elmgren (född Iglodi) och Mårten Iglodi 

Se hela samlingen här »


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Anette Granlund

Intendent

Mattor och textilier
Tel: 0720-76 27 86
granlund@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information