Logga in

Philip von Schantz (1928-1998)

Röda vinbär


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 9 – 10 november 2022


Nr 434 Philip von Schantz (1928-1998). Röda vinbär. Monogramsignerad och daterad PvS 80. Olja på duk, 73 x 92 cm.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 27.000 – 37.000


Fokus

Philip von Schantz – Konsten att måla varje bär med precision 

Philip von Schantz närmast fotorealistiska skildringar av hinkar, skopor och trälådor som fyllts till bredden av bär och frukt har fångat publiken sedan de introducerades på konstnärens dukar i mitten av 1970-talet. Under djup koncentration och med en osviklig känsla för detaljer har von Schantz tilldelat varje bär uppmärksamhet och fram träder bilder som visar verkligheten. von Schantz stilleben må ge uttryck för sin samtid, men de bär också tydliga spår av äldre måleri och gränsar inte sällan till illusionism eller trompe-l’oeil, det vill säga konsten att lura ögat.

Philip von Schantz studerade i Sverige för Otte Sköld men fortsatte sin konstutbildning i Paris för André Lhote. Han var även elev vid Kungliga konsthögskolan 1952-1957 där han studerade måleri för Hugo Zuhr och senare även grafik. Både som grafiker och målare kom han att bli vida uppmärksammad. Framförallt var det med sina verklighetstrogna stilleben som von Schantz fångade publiken i Sverige och i synnerhet motiven med oemotståndliga röda och svarta vinbär. Frukter, potatis och bär samlades på hög i gamla trälådor eller hinkar och målades av i en närmast fotografisk exakthet. Grödorna hade han ofta odlat själv eller funnit ute i naturen där han älskade att vistas. Under sina yrkesverksamma år tilldelades han flera utmärkelser och stipendier för sina målningar, och deltog också flitigt i utställningar runt om i Sverige men även i USA. Under några år medverkade han i Nationalmuseums utställning ”Unga tecknare” och i Sveriges allmänna konstförenings Stockholmssalonger. När han vid 70 års ålder gick bort var han en välkänd och mycket folkkär konstnär. Hans verk är mycket eftertraktade på marknaden och i synnerhet är det de ljuvliga kompositionerna med glänsande bär som uppmärksammas när de bjuds ut till försäljning. von Schantz är idag representerad vid ett flertal museer runt om i landet men även internationellt, såsom på Nationalmuseum och Moderna Museet i Stockholm, Kalmar konstmuseum, Göteborgs konstmuseum, Östergötlands museum, Museum of Modern Art i New York, Nationalmuseet på Island och British Museum i London. 

Auktionens målning föreställande en hög av färska röda vinbär i en trälåda är ett lysande exempel på von Schantz skickliga realism. Varje bär går att räkna och har ägnats lika mycket tid av konstnären. De lyser färska som om de just har plockats från buskarna och glänser aptitretande. Philip von Schantz skickliga framställningar av naturens goda för tankarna till den svenska sommarens ljuva dagar.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information