Logga in
Pablo Picasso och Marc Chagall i Vallauris 1948.
Pablo Picasso och Marc Chagall i Vallauris 1948.

PABLO PICASSO OCH MADOURA


I juli 1946 besökte Pablo Picasso för första gången Vallauris. Den lilla staden på franska sydkusten var känd för sin keramik, och Picasso blev snabbt betagen av det lergods som producerades vid verkstaden Madoura, driven av makarna Suzanne och Georges Ramié. Picasso inledde snart ett partnerskap med de båda, och började sin bana med att formge nyttoföremål, såsom tallrikar och skålar med målad dekor, för att snart börja arbeta i mer komplexa former såsom krukor och vaser där olika delar kunde vara formade, bemålade eller ristade med dekor av ansikten och djur. Picasso formgav över 600 olika modeller i lera mellan 1947 och 1971, och utöver det åtskilliga unikat.

Under sin livstid utforskade Picasso ett antal olika keramiska tekniker, för att så småningom hänge sig fullt ut till två huvudsakliga metoder. Den första var baserad på en noggrann kopiering för hand av ett originalobjekt, så nära förlagan gällande form och utförande som möjligt. Den andra metoden inbegrep gjutformar, där en form överfördes till den blöta leran. Modeller framställda med denna metod bär märket Empreinte originale de Picasso. Picasso lockades av tanken att hans keramik, till skillnad från hans målningar och skulpturer, kunde bli ett relativt lättillgängligt och prisvärt alternativ till dessa.

Uppsala Auktionskammare kan här erbjuda en högkvalitativ avdelning keramik från Picassos tid i Vallauris som omfattar kannor, skålar och fat, däribland de båda åtråvärda kannorna Femme samt Pichet gravé gris från 1955 respektive 1954.


Tillbaka till katalogen

Objekt ur auktionen

Kontakt

Erik Ingare

Intendent

Hemvärdering
Tel: 0720-70 67 89
ingare@uppsalaauktion.se

Mer information