Logga in

Olle Olsson Hagalund (1904‑1972)

”Vita huset” – Hagalund


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 8 – 10 november 2023


Nr 645 Olle Olsson Hagalund (1904‑1972). ”Vita huset” – Hagalund. Signerad Olle Olsson Hagalund. Olja på duk, 61 x 68 cm.

UTROP

200.000 – 300.000 SEK
€ 17.000 – 26.000


Olle Olsson Hagalund förde en lång och trogen kamp mot de planerade rivningarna av Hagalund. Stadsdelen var sedan länge utdömd och istället fanns starka incitament för att riva den äldre bebyggelsen och istället uppföra moderna höghus. Trots höjda röster och starka protester genomdrevs slutligen rivningarna och stadsdelen jämnades med marken. Kvar idag finns ytterst få lämningar av det charmiga och pittoreska Hagalund, varav Olle Olsson Hagalunds hus är ett av dessa. För konstnären, som ägnat hela sitt liv åt att skildra sin älskade hemstad, innebar rivningen en stor personlig tragedi som han aldrig riktigt hämtade sig ifrån. Minnena från Hagalund lever vidare genom hans briljanta skildringar som redan under konstnärens livstid väckte stor beundran och värme.

I målningen från Hagalund som ingår i auktionen möter vi Olle Olssons närmaste omgivning. Varje årstid innebar nya möjligheter att måla eftersom stadsdelen ständigt förändrades. Under vintern sågs sällskap skynda hem i kylan och dra kälkar i snödrivorna, sommartid blommande fruktträden och Hagalund fylldes av lekande barn i ett skimmer av solglitter. De färgglada trähusen med glasverandor, spröjsade fönster och granna trädgårdar utanför knuten var typiskt för Hagalunds bostäder innan 1960-talets massiva rivningar. Stadsdelen var sedan länge känd som en av Stockholms fattigaste utkanter där levnadsstandarden sades vara låg, men Olle Olsson lyfter fram ett annat Hagalund, sitt eget Hagalund, där kärleken till detta myller av gator och spännande karaktärer fullkomligt triumferar. Ett lysande exempel på konstnärens charmerande naivism finner vi i ”Vita huset”, en målning med motiv just från Olle Olssons älskade Hagalund. En kvinna i fotsid klänning strosar längs gatan utanför det vita huset, med inbjudande port på gaveln, som bär skylten ”Matvaruaffär” ovanför ingången. Runt omkring skymtar de kringliggande färgglada husen med knotiga äppelträd och rödmålade staket. Det är en folklig idyll som spelas upp i Olle Olsson Hagalunds måleri och värmen han själv kände för sin hemtrakt lyser med sin närvaro.

Det idylliska och sprudlande livet i Hagalund har av ingen annan konstnär skildrats i den utsträckning som av Olle Olsson Hagalund. Närheten till Stockholms myllrande innerstad och brusande trafik fick Hagalund att likna en småstad, och för konstnären var det en plats som ständigt inspirerade. Det hus som Olle Olsson Hagalund bodde i byggdes av hans morfar Carl Jakob Brolin kring sekelskiftet och var ett färggrant hus som många andra i samma stadsdel mitt i Hagalund. För konstnären själv var Hagalund hela världen i miniatyr, en insikt som roade honom vid varje resa utomlands men även inom Sveriges gränser. Miljöerna och de människor som han och hustrun Maja mötte under sina färder påminde mycket om hans älskade hemstad och den värme som präglar hans porträttering av människor och platser vittnar om positiva och personliga intryck från världens alla hörn. Människor i vardagen, charmiga husfasader och butiker längs affärsstråken skildrades med stor omsorg. Husen i Hagalund var ofta byggda enligt den enskildes smak och färg, något som kom att sätta en särskild prägel på både stadsdelen och konstnärens målningar med motiv från denna. Den naivistiska stil som tydligt framträder i hans målningar lär konstnären själv ha kommenterat med orden; ”jag är naivist för att kunna behålla min barndoms syn på tingen”. Olle Olsson Hagalunds stora genombrott innefattas av åren 1937-1942, då hyllade utställningar presenterades på både Konstakademien och Färg och Form i Stockholm. Hans verk är idag mycket efterfrågade på auktionsmarknaden och hyllas för sin stora charm och folklighet. 


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information