Logga in

Ola Billgren (1940‑2001)

Vy över Neapelbukten mot Vesuvius


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 14 – 16 maj 2024


Nr 887 Ola Billgren (1940‑2001). Vy över Neapelbukten mot Vesuvius. Olja på duk, 129 x 129 cm.

A tergo intygad av konstnärens hustru Anita Nilsson Billgren.
Förlaga till omslagsbild till Fjodor Sologubs ”En legend i vardande”, del 2, ”Drottning Ortrud”, publicerad 1995, boken medföljer.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 26.000 – 34.000

PROVENIENS

Kjell Johansson, Skåne, vän till konstnären sedan 1950/60-talet som översatte boken “Drottning Ortrud” till vilkens omslag målningen utgör förlaga.


Den gassande solen lyser bländande över Neapelbuktens gnistrande vatten. På klippavsatsen har en terrasserad byggnads arkitektur låtits sammansmältas med det utmanande landskapet och blickar ut över havet mot Vesuvius rykande vulkan i horisonten. Längst ut på byggnaden tornar ett fyrtorn och på den kalkstensvita terrassen samspråkar en kvinna med en man. Mannen har ledigt hoppat upp på muren och sitter i en avslappnad pose, kvinnan möter oss med ryggen och är klädd i en fotsid vit klänning som böljande rör sig i den lätta brisen. En scen som hämtad ur en filmklassiker eller ett gammalt vykort från Amalfikustens ljuvliga paradis. Här skall vi dock inte förvilla oss. För Ola Billgren var så långt från någon insmickrande romantiker man kan vara. Med mästerligt säker hand målar han med utsökt teknik auktionens Medelhavsvy i några få återhållna färgtoner som spelar mellan vitt och svart och olika valörer däremellan. 

Som representant för den så kallade svenska nyrealismen fick Ola Billgren sitt stora genombrott under 1960-talet. Detta avbildande måleri som Billgren uppvisade kan närmast liknas vid hastiga ögonblicksbilder ur dokumentära sammanhang eller rentav privata fotoalbum, lika tillrättalagda som de känns slumpartade. Orsakerna till denna återgång till den avbildande konsten förefaller noga uträknade, en ambition att skapa en världsbild fri från illusioner genom att avmystifiera måleriet. I en samling anteckningar från 1963 publicerade i samband med den retrospektiva utställning kring Billgrens konst som presenterades på Rooseum i Malmö 1991 beskriver han själv dessa bidragande faktorer som “nya upplevelser av det föremålsliga, tröttheten inför det abstrakta liksom behovet av en frigörelse från det naturlyriska, det litterära, det metaforiska” och framför allt “tron på möjligheten att genom måleriet kunna skapa en ny verklighetssyn.” Billgren betonar friheten i det oförutsedda då verkligheten betraktas ur en ny synvinkel. Tidens masskultur, där fotografiska och filmiska uttryck fick allt större betydelse gjorde ett märkbart avtryck på Billgren som tillsammans med sina samtida fick förhålla sig till en förändrad och i allt högre grad komplicerad bild av verkligheten. Detta bearbetar han genom att problematisera det avbildande som skulle bygga på andrahandsintryck från bilder, en indirekt form av verklighetsskildring.

Ola Billgrens konstnärskap är ett av de mest spektakulära inom svensk samtidskonst. I sina bilder lyckades han fånga det förflutna och samtida i samma ögonblick och inspirerades under hela sitt liv av det fotografiska uttrycket. Ständigt sökte han nya utmaningar och utvecklade under decennierna sin egen stil genom att bryta med tidigare riktningar och våga rikta blicken framåt. De många resor som Billgren företog under framförallt 1980-talet influerade till många av hans betydande verk, då han vid hemkomsten studerade fotografier från resorna och ofta lät dem fungera som diffusa bakgrunder på dukarna. Auktionens målning med motiv från Neapelbukten utgör förlaga till omslaget till Fjodor Sologubs bok En legend i vardande, del 2, Drottning Ortrud, som utgavs 1995 i översättning av Kjell Johansson. Ola Billgren och Kjell Johansson var goda vänner sedan Lundatiden på 1950/60-talet och när omslaget skulle skapas lär en bommullstuss i montage ha använts för att skapa molnet som på bokens omslag sveper in över dess vänstra sida. 


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information