Logga in

nordiska kompaniet i buenos aires


Nordiska Kompaniet var under 1900-talets första hälft i ett expansivt skede och etablerade vid denna tid ett antal filialer utanför Sverige. Efter kortvariga satsningar i Moskva och S:t Petersburg som fick abrupta slut till följd av den ryska revolutionen 1917 så blickade NK:s ledning västerut över Atlanten. Valet föll på Sydamerika efter en tids undersökningar, närmare bestämt på Buenos Aires i Argentina. Här tyckte man sig se samma mönster som i Ryssland med de stora jordägande familjerna och de synnerligen förmögna företagarna. Sydamerika ansågs allmänt vid tiden som “framtidens kontinent” och Argentina som den mest lovande av de sydamerikanska staterna. Från Buenos Aires kunde, beräknade man, försäljning uppnås även till andra länder på den sydamerikanska kontinenten. Avsikten var att öppna filialförsäljning av NK:s möbler, men även av armaturer, orientaliska mattor och antikviteter, svensk konstindustri, keramik och konstglas. Amerikanska, engelska och franska möbelhus hade redan etablerat sig i staden och det var nu Sveriges tur att prova lyckan.

Varuhusets andra läge i Buenos Aires på Calle Florida 999 / Marcelo T. de Alvear 590.
Varuhusets andra läge i Buenos Aires på Calle Florida 999 / Marcelo T. de Alvear 590.

Invigningen av NK:s nya varuhus, som huserade på den eleganta affärsgatan Calle Florida, skedde i oktober 1920. I en intervju några år senare med filialansvarig direktör Erik Werth ur NK:s personaltidning Kompanirullan nr. 4 1928, beskriver han invigningsfesten med stor entusiasm: ”NK öppnade under pompa och ståt med en stor välgörenhetsfest och hade en inträdesavgift till denna av icke mindre än 5 pesos (8 kr år 1928). Detta var ju en ordentlig summa, men festen samlade dock över 1000 deltagare och svensk möbelkonst hade med ett slag blivit bekant. Man talade om NK överallt i staden, och alla tidningar uttalade sig entusiastiskt om det nya inslaget i Buenos Aires affärsliv.”

Den initiala entusiasmen till trots så slog verkligheten till när möblerna som hade sänts från verkstäderna i Nyköping inte alls gick hem hos den argentinska publiken. Snart sändes därför också kataloger, möbelritningar och maskinell utrustning för nyproduktion med syfte att tillgodose den lokala smaken. Den nya verksamheten började blygsamt med en liten verkstad på 15 snickeriarbetare, men när filialen nådde sin kulmen sysselsatte den i det närmaste 150 arbetare. Det är i den lokala nyproduktionen som den argentinska marknadens tycke och smak gör sina synnerligen intressanta avtryck i svensk möbelkonst.

De för auktionen aktuella möblerna, en sekretär och ett soffbord, är båda typiska för de som producerades vid filialen. De är tillverkade omkring år 1930, bärandes drag av den tjugotalsklassicism som Sverige några år tidigare gjort sig ett namn med internationellt – Swedish grace – noterbart i benställningarna med klassicerande reliefdekor, lackerade och patinerade i ljusgrönt med svärtade detaljer. Den lokala prägeln syns i dessa möblers rikliga intarsiadekor. I sekretären ser vi en vy över Pampas slättlandskap där de argentinska boskapsskötarna, så kallade gauchos, har slagit läger vid solnedgången. I bordet avbildas en nattlig dans vid lägerelden. Möbelarkitekterna på NK visar här prov på hur symbolrika delar av det rioplatensiska kulturarvet kan implementeras i modern möbelformgivning. Sekretären och soffbordet köptes under 1930-talets början av Tage Thomasson, då verkställande direktör vid Compañía General de Fósforos i Buenos Aires och boende i Argentina åren 1930-47.

Filialen i Buenos Aires var verksam i Nordiska Kompaniets regi till och med 1934, då dotterbolaget såldes. Den argentinska tidskriften Icomos Informacions fastslog i en artikel från 1990 att “NK i Argentina har under åren genomfört stora verk, formgivit inredningen och möblerna för åtskilliga residens, palats, offentliga och privata byggnader, huvudkontor för banker, ministerier, kontor och hotell som i många fall har ett stort värde för nationen”.


Objekt ur aktuell auktion

Kontakt

Erik Ingare

Intendent

Hemvärdering
Tel: 0720-70 67 89
ingare@uppsalaauktion.se

Mer information