Logga in

Nathalie Djurberg (född 1978)

”Worship (Corn Cob)”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 9 – 12 November 2021


Nr. 459 Nathalie Djurberg (född 1978). ”Worship (Corn Cob)”. Bemålat tyg, tråd, resin epoxi och silikon besatt med Swarovski-kristaller, med elmotor, H 49 cm.

UTROP

500.000 – 700.000 SEK
€ 50.000 – 70.000


Fokus

Nathalie Djurbergs ”Worship (Corn Cob)”

”Humor kan nå fram på ett sätt som inte seriositet kan. Jag tror att humor är ett av de smartaste sätten att kommunicera.” –  Nathalie Djurberg

Med sina psykologiskt laddade scenarier där mänskliga relationer och djuriska lustar förenas och kolliderar har Nathalie Djurberg seglat upp som en av de mest uppmärksammade svenska konstnärerna på den internationella konstscenen. Genom det interdisciplinära samarbetet med musikern och kompositören Hans Berg har de tillsammans utvecklat en distinkt form av filmskapande där animation, skulptur och ljud driver ett narrativ ofta tyngt av avund, skam, hämnd och underlägsenhet, om än lekfullt berättat med humor och inte minst lust. De allegoriska scenerna befolkas av karaktärer vars tillvaro pendlar mellan oskuldsfulla drömmar och slutna, uppslukande mardrömmar.

”Worship (Corn Cob)” är inspirerat av ett av föremålen i konstnärsduons animerade film ”Worship”. Filmen var ursprungligen en del av Djurbergs och Bergs separatutställning Who is I to Judge eller It Must Be Something Delicious på Lisson Gallery i London 2017. Ett år senare ingick filmen i den kritikerrosade separatutställningen A Journey Through Mud and Confusion with Small Glimpses of Air på Moderna Museet i Stockholm. I ”Worship” syns de kvinnliga huvudpersonerna, utklädda till pin-up-tjejer, gnida sig mot olika föremål – såsom den glittrande majskolven som inspirerade till auktionens verk. Denna roterande skulptur i form av en majskolv har täckts av skimrande Swarovski-kristaller och vid foten spretar gröna blad. I Djurbergs och Bergs värld blandas lekfulla former, texturer och färger med djupa ämnen. De lyckas gång på gång vidröra det undermedvetna och förbjudna hos människan, samtidigt som deras skulpturer associeras med både ironi och humor. Duon är pionjärer inom den svenska samtidskonsten och deras verk är idag mycket efterfrågade på marknaden. 

Tillsammans har Nathalie Djurberg och Hans Berg det senaste decenniet haft soloutställningar i åtskilliga städer, noterbart i London, Köln, Boston och på hemmaplan i Berlin, samt den kringresande utställningen The Secret Garden i Shanghai, Perth och Melbourne 2015-2016. Deras verk återfinns i samlingarna på bland andra Fondazione Prada, i Julia Stoschek Collection samt på Museum of Modern Art och Solomon R. Guggenheim Museum i New York. Sommaren 2018 stod Moderna Museet i Stockholm värd för deras mest omfattande och betydande utställning hittills i Sverige.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information