Logga in

Linn Fernström (född 1974)

”Råttor skapar gojlek”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 19-20 maj 2021


Nr. 599 Linn Fernström (född 1974). ”Råttor skapar gojlek”. Signerad och daterad Linn Fernström 2007 a tergo. Olja på duk, 210 x 300 cm.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 30.000 – 40.000

PROVENIENS

Tidigare i Tom Böttigers samling, Stockholm.


Fokus

Linn Fernström – en bild av fantasi och verklighet i symbios

Linn Fernström är en av våra mest omtalade och uppskattade samtida konstnärer och fängslar betraktare runt om i världen med sina monumentala dukar och rika illustrationer. Hennes livfulla bildvärld fångar en värld i ett gränsland mellan mardröm och idyll och sammanför idéer med det verkliga genom stark symbolism och en sammanföring av djur och människor. Djuren spelar en central roll i Fernströms bilder och papegojor, tigrar och apor förs samman i färgrika och levande kompositioner med häftiga rörelser och fängslande uttryck. Som barn var djuren ständigt närvarande och hon hade själv både kaniner, fåglar och fångade skogsmöss att leka med. Inspiration till hennes unika uttryck hämtas från klassiska föregångare men även samtida konstnärer såsom Cy Twombly, Lucian Freud och Marlene Dumas. 

Auktionens duk ”Råttor skapar gojlek” av Linn Fernström är utförd år 2007 och är ett monumentalt verk både till form och innehåll. Kompositionen speglar flera av de element som placerat Linn Fernström i en tydlig särställning inom den svenska samtidskonsten. Hennes senare verk kännetecknas av en svalare kolorit och nordisk känsla. Färgerna är starka men kalla och som alltid i Fernströms dukar är de målade direkt på en ljus bakgrund. Inte sällan är kvinnorna i hennes konstverk självporträtt och realismen i hennes förtrollande scener är ofta tydligt närvarande men med inslag av olika djur och ornament i surrealistiska omgivningar. I auktionens verk ser vi sannolikt konstnären själv som i tre olika skepnader omgivs av papegojor och råttor. Det pågår ett skräckfyllt scenario där råttorna tycks bita igenom hennes händer som blöder, samtidigt som de flaxande papegojorna kämpar för att fly undan hennes grepp. Det är en närmast absurd scen som utspelar sig i kompositionen, en realism och fängslande galenskap som blir till en pågående teaterpjäs svår att slita sig ifrån. Bakom varje element i målningen tycks det gömma sig hemligheter, intryck och symboler att upptäcka – de uppmanar betraktaren att tolka dem fritt. I det till synes vardagliga lyckas hon med en omisskännlig förmåga framkalla magi och intresse. Intensiteten och händelseförloppet är typiskt för Linn Fernström, en konstnär som lyckas fånga drömmar på bild och som ständigt leker med kontraster i sin fascinerande bildvärld. Det vackra möter det skrämmande och groteska, skir elegans sammanförs med kraftfullhet och volym. ”För mig är en målning som en scen där någon kommer in. Vad händer då? Mina målningar är måleriska lekar.”

Linn Fernström är numera bosatt i New York, men föddes i Örebro och växte upp i Garphyttan några mil utanför. Efter studier vid Konstskolan Idun Lovén och sedan Kungliga Konsthögskolan i Stockholm blev hennes färgstarka och egna formspråk snabbt uppmärksammat och Linn Fernström har sedan dess genomfört en rad separatutställningar på framförallt Lars Bohman Gallery i Stockholm. Hennes verk finns representerade i ett flertal framträdande samlingar såsom på Moderna Museet i Stockholm, The Bonnier Collection, Absolut Art Collection, Malmö museum, Borås konstmuseum och Linköpings konstmuseum.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information