Logga in

Lennart Jirlow – ”växthus i provence”


Klubbades för 370.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 11-14 juni 2019


Nr. 535 Lennart Jirlow (född 1936). ”Växthus i Provence”. Signerad L. Jirlow. Olja på duk, 183 x 298 cm.

Utförd under slutet av 1980-talet.


Fokus

Lennart Jirlows “Växthus i Provence” – en blomstrande idyll

Med en färgsprakande kolorit och humoristiska illustrationer av sin omgivning har Lennart Jirlow blivit erkänd som en av Sveriges främsta naivister. Redan tidigt under sin karriär valde Jirlow att lämna Sverige för långa perioder av vistelser i Frankrike, ett land som lockade med långa ljusa dagar och ett uppsluppet socialt nöjesliv. Med en dukrulle under armen lyckades den unge konstnären lifta söderut och besökte både Holland, Frankrike och slutligen Florens där han kom att studera vid Konstakademin under några år. Det var dock ändå Frankrike som lockade honom mer och en svensk direktör möjliggjorde de första utlandsresorna genom att erbjuda konstnären sin bostad i den lilla byn Grimaud. Livet i Paris och på den franska landsbygden tilltalade Jirlow så till den grad att han under 1960-talet valde att bosätta sig i Frankrike mer permanent.

I sydöstra Frankrike beläget mellan floden Rhône, Medelhavet och Alperna ligger den förtrollande provinsen Provence.  Få konstnärer har lyckats återskapa skönheten i den frodiga naturen och det nöjsamma livet i de små medeltida byarna som Lennart Jirlow. Den stimmiga kvarterskrogen med rutiga dukar, välklädda gäster och rader av vinflaskor återfinns i Jirlows bildvärld liksom medelhavsklimatets sanslösa trädgårdar med fruktträd och klängrosor. Dukarna med bilder från Provence visar idylliska landskap stärkta av solljus och varma brisar från havet och förmedlar samtidigt människors glädje i vardagens stunder.  Det är just de vardagliga och igenkänningsbara stunderna som Jirlow skildrar så enastående, såsom mötet med grannen utanför grinden, ett kärlekspar med picknick i det gröna eller konstnären själv i färd med att måla vid sitt staffli omgiven av blommor.

Auktionens färglyriska målning ”Växthus i Provence” är monumental till sin storlek och torde vara en av konstnärens mer iögonfallande skildringar.  Den prunkande trädgården svämmar närmast över med blommor av alla dess slag, utslagna under sommarens heta sol och fångade med konstnärens starka palett. Gula småblommiga buskar växer jämte rosa och alldeles intill det svalkande växthuset tornar väldiga palmer, kännetecknande för det sydfranska landskapet men en närmast exotisk bild i jämförelse med det nordiska klimatet. Den välklädda trädgårdsmästaren rullar en palm i kruka på sin kärra. Det råder ett underbart lugn i bilden som så ofta i Lennart Jirlows bildvärld, och med sommarkvällar i Provence kommer det flödande ljuset som han är en mästare på att skildra.

Idyllen som speglas i Jirlows målningar är ingen försköning av verkligheten, tvärtom visar hans bilder de nöjsamma stunderna i det opretentiösa och enkla. De mycket karaktäristiska människorna som förekommer i de flesta av Jirlows bilder är målade med inspiration från konstnärens personliga möten och låter alltid de säregna personligheterna framträda. Under sin tid i Paris besökte han flitigt bistros och brukade då ofta ses med ett skissblock i handen, porträtterande restauranggäster och kökspersonal. När skissblocket var fyllt av iakttagelser använde han istället restaurangnotor och menyer för att direkt kunna återge det han kände.

Karl Haskel beskriver Jirlows måleri i ”Lennart Jirlow – målaren – motiven” med följande ord: ”Lennart Jirlows noggrannhet när det gäller människors arbetsplatser och arbetsredskap har en motsvarighet i hans landskapsmåleri. Hur drömlika och overkliga hans vänligt inbjudande provencalska hus ibland kan tyckas vara, så finns det ofta högst konkreta förlagor i det arkitektoniska. Det kan gälla allt från hela husfasader till sådana oansenliga detaljer som dörrhandtag, gångjärn, gardiner, blomlådor eller balkongräcken. Jirlow betraktar sin omvärld inte bara med kärleksfulla ögon och en generös pensel, utan också med lupp eller teaterkikare, när så behövs.”


Tillbaka till katalogen

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Fredrik Fellbom

Intendent

Skulptur och grafik
Tel: 0707-51 81 31
fellbom@uppsalaauktion.se

Mer information