Logga in

Lennart Jirlow (1936‑2020)

På promenad genom blommande park, Provence


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 9 – 12 November 2021


Nr. 418 Lennart Jirlow (1936‑2020). På promenad genom blommande park, Provence. Signerad L. Jirlow. Olja på duk, 144 x 194 cm.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 30.000 – 40.000


Fokus

Lennart Jirlows ljuvliga sommar i Provence 

I naivisten och folklivsskildraren Lennart Jirlows underbara bilder fångas livets goda stunder. Det uppsluppna sällskapet på bistron, bröllopet i byn eller promenaden genom den prunkade parken har förevigats i hans färgstarka målningar som sjuder av glädje och andas värme för natur och människor. Jirlow föddes och växte upp i Stockholm men flyttade redan under studietiden utomlands. Södra Europa lockade med fäbless för det goda i det enkla, och under 1960-talet valde han att bosätta sig i Frankrike mer permanent. Flera av hans mest älskade motiv är hämtade från Paris eller landskapet i Provence, där han kom att spendera en stor del av sitt liv.

Den förtrollande provinsen Provence är belägen i sydöstra Frankrike mellan floden Rhône, Medelhavet och Alperna. Få konstnärer har lyckats återskapa skönheten i den frodiga naturen och det nöjsamma livet i de små medeltida byarna som Lennart Jirlow. Den stimmiga kvarterskrogen med rutiga dukar, välklädda gäster och rader av vinflaskor återfinns i Jirlows bildvärld liksom medelhavsklimatets sanslösa trädgårdar med fruktträd och klängrosor. Dukarna med bilder från Provence visar idylliska landskap stärkta av solljus och varma brisar från havet och förmedlar samtidigt människors glädje i vardagens stunder. Det är just de vardagliga och igenkänningsbara stunderna som Jirlow skildrar så enastående, såsom mötet med grannen utanför grinden, ett kärlekspar med picknick i det gröna eller konstnären själv i färd med att måla vid sitt staffli omgiven av blommor.

Auktionens färglyriska målning ”På promenad genom blommande park, Provence” är monumental till sin storlek och är en av konstnärens mer iögonfallande skildringar. Den prunkande parken svämmar närmast över med blommor av alla dess slag, utslagna under sommarens heta sol och fångade med konstnärens starka palett. Det välklädda paret promenerar långsamt på stigen genom parken, ensamma så när som på de djur och fåglar som rör sig i buskage och på träd. I bakgrunden tornar bergen mot den isande blå himlen och det råder ett underbart lugn i bilden som så ofta i Lennart Jirlows bildvärld. Under de ljumma sommarkvällarna i Provence flödar ett särskilt ljus, och Lennart Jirlow är en mästare på att skildra det.

Idyllen som speglas i Jirlows målningar är ingen försköning av verkligheten, tvärtom visar hans bilder de nöjsamma stunderna i det opretentiösa och enkla. De mycket karaktäristiska människorna som förekommer i de flesta av Jirlows bilder är målade med inspiration från konstnärens personliga möten och han låter alltid de säregna personligheterna framträda. Under sin tid i Paris besökte han flitigt bistros och brukade då ofta ses med ett skissblock i handen, porträtterande restauranggäster och kökspersonal. När skissblocket var fyllt av iakttagelser använde han istället restaurangnotor och menyer för att direkt kunna återge det han kände. 

Karl Haskel beskriver Jirlows måleri i ”Lennart Jirlow – målaren – motiven” med följande ord: ”Lennart Jirlows noggrannhet när det gäller människors arbetsplatser och arbetsredskap har en motsvarighet i hans landskapsmåleri. Hur drömlika och overkliga hans vänligt inbjudande provencalska hus ibland kan tyckas vara, så finns det ofta högst konkreta förlagor i det arkitektoniska. Det kan gälla allt från hela husfasader till sådana oansenliga detaljer som dörrhandtag, gångjärn, gardiner, blomlådor eller balkongräcken. Jirlow betraktar sin omvärld inte bara med kärleksfulla ögon och en generös pensel, utan också med lupp eller teaterkikare, när så behövs.”


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information