Logga in

Lennart Jirlow (1936‑2020)

Glada sällskap i fransk bistro


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 19-20 maj 2021


Nr. 554 Lennart Jirlow (1936‑2020). Glada sällskap i fransk bistro. Signerad L. Jirlow. Olja på duk, 92 x 73 cm.

UTROP

250.000 – 300.000 SEK
€ 25.000 – 30.000


Fokus

Till bords med Lennart Jirlow

Med en färgsprakande kolorit och humoristiska illustrationer av sin omgivning har Lennart Jirlow blivit erkänd som en av Sveriges främsta naivister. Redan tidigt under sin karriär valde Jirlow att lämna Sverige för långa perioder av vistelser i Frankrike, ett land som lockade med långa ljusa dagar och ett uppsluppet socialt nöjesliv. Med en dukrulle under armen lyckades den unge konstnären lifta söderut och besökte både Holland, Frankrike och slutligen Florens där han kom att studera vid Konstakademien under några år. Det var dock ändå Frankrike som lockade honom mer och en svensk direktör möjliggjorde de första utlandsresorna genom att erbjuda konstnären sin bostad i den lilla byn Grimaud. Livet i Paris och på den franska landsbygden tilltalade Jirlow så till den grad att han under 1960-talet valde att bosätta sig i Frankrike mer permanent. Under tiden i Paris och på den franska landsbygden tillkommer några av Jirlows i särklass främsta verk, hyllade för sin stora folklighet och påtagliga charm.

På sitt alldeles egna sätt har Lennart Jirlow lyckats återskapa skönheten i den frodiga naturen och det nöjsamma livet i storstad likväl som landsbygd. Den stimmiga kvarterskrogen med rutiga dukar, välklädda gäster och rader av vinflaskor återfinns i Jirlows bildvärld liksom medelhavsklimatets sanslösa trädgårdar med fruktträd och klängrosor. Dukarna med bilder från de charmiga franska restaurangerna har blivit några av konstnärens mest uppskattade. Auktionens färgstarka målning bjuder in till en nästintill fullsatt fransk kroginteriör. Runt borden samlas vänner som njuter av god dryck och härligt sällskap, på hyllorna trängs fruktfat med vinflaskor, bordsglas, en saltkvarn och färgstarka blomster i vas. Den stimmiga tillvaron och sorlet från borden längst in i hörnet möter oss redan i dörren och den goda stämningen smittar av sig. I Lennart Jirlows färgstarka bildvärld möter vi det idylliska livet i Paris och på den franska landsbygden och vi drömmer oss bort till sydligare breddgrader. Ofta sågs konstnären själv i vimlet på de överfyllda restaurangerna, i full färd med att teckna av spännande bordsgrannar. Det var aldrig tråkigt kring Lennart Jirlow, han var en duktig observatör som gärna såg det humoristiska i olika scener som utspelade sig runt omkring honom. Ibland fanns ingen duk eller pannå till hands, då gick det minst lika bra att skissa på baksidan av ett kvitto, bordsduken eller ett vykort. Pennan, eller för den delen penseln, var aldrig för långt bort för att missa ett tillfälle att måla.

Lennart Jirlow föddes i Stockholm 1936 och studerade under 1950-talet vid Konstfack, på den tiden då skolan fortfarande inhystes i de idag rivna Klarakvarteren. När han antogs till Konstfack var han det årets yngsta elev. Efter avslutade studier i Sverige begav sig Jirlow till det solvarma Florens i Italien – en dröm för en ung konstälskare som nu ständigt fann sig omgiven av konstverk och skulpturer av några av historiens främsta.  I Florens blev Jirlow antagen på det prestigefyllda Accademia di Belle Arti. Dagarna tillbringades i målarsalen, ivrigt studerandes, och under kvällarna och helgerna kunde konstnären njuta av allt vad den ljuvliga italienska kulturen behagade erbjuda. Kanske var det redan under studietiden i Italien som kärleken till det sydländska landskapet och det avskalade, enkla livet föddes. När han några år senare slog sig ner i Frankrike blev det för honom och familjen ett andra hem, en plats för avkoppling och arbetsro.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information