Logga in

Lennart Jirlow (1936‑2020)

Cyklist i grönskande Provence


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 8 – 10 november 2023


Nr 763 Lennart Jirlow (1936‑2020). Cyklist i grönskande Provence. Signerad L. Jirlow. Olja på duk, 97 x 130 cm.

UTROP

200.000 – 250.000 SEK
€ 17.000 – 22.000

PROVENIENS

Förvärvad direkt av konstnären av förutvarande ägare.
Bukowskis, Stockholm, 27 april 2009, kat. nr 210.
En betydande svensk privatsamling, förvärvad vid ovanstående auktion.


Den förtrollande provinsen Provence är belägen i sydöstra Frankrike mellan floden Rhône, Medelhavet och Alperna. Få konstnärer har lyckats återskapa skönheten i den frodiga naturen och det nöjsamma livet i de små medeltida byarna som Lennart Jirlow. Den stimmiga kvarterskrogen med rutiga dukar, välklädda gäster och rader av vinflaskor återfinns i Jirlows bildvärld liksom medelhavsklimatets sanslösa trädgårdar med fruktträd och klängrosor. Dukarna med bilder från Provence visar idylliska landskap stärkta av solljus och varma brisar från havet och förmedlar samtidigt människors glädje i vardagens stunder. Det är just de vardagliga och igenkänningsbara stunderna som Jirlow skildrar så enastående, såsom mötet med grannen utanför grinden, ett kärlekspar med picknick i det gröna eller trädgårdsmästaren som ser till att blommorna visar sig från sin bästa sida.

Idyllen som speglas i Jirlows målningar är ingen försköning av verkligheten, tvärtom visar hans bilder de nöjsamma stunderna i det opretentiösa och enkla. De mycket karaktäristiska människorna som förekommer i de flesta av Jirlows bilder är målade med inspiration från konstnärens personliga möten och han låter alltid de säregna personligheterna framträda.

Den prunkande trädgården svämmar närmast över med blommor av alla dess slag, utslagna under sommarens heta sol och fångade med konstnärens starka palett. Gula småblommiga buskar växer jämte rosa och alldeles intill tornar väldiga palmer, kännetecknande för det sydfranska landskapet men en närmast exotisk bild i jämförelse med det nordiska klimatet. Det råder ett underbart lugn i bilden som så ofta i Lennart Jirlows bildvärld, och med sommarkvällar i Provence kommer det flödande ljuset som han är en mästare på att skildra.

Karl Haskel beskriver Jirlows måleri i “Lennart Jirlow – målaren – motiven” med följande ord: “Lennart Jirlows noggrannhet när det gäller människors arbetsplatser och arbetsredskap har en motsvarighet i hans landskapsmåleri. Hur drömlika och overkliga hans vänligt inbjudande provencalska hus ibland kan tyckas vara, så finns det ofta högst konkreta förlagor i det arkitektoniska. Det kan gälla allt från hela husfasader till sådana oansenliga detaljer som dörrhandtag, gångjärn, gardiner, blomlådor eller balkongräcken. Jirlow betraktar sin omvärld inte bara med kärleksfulla ögon och en generös pensel, utan också med lupp eller teaterkikare, när så behövs.”


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information