Logga in

Lena Cronqvist (född 1938)

Två flickor med mamma- och pappadockor


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 19-20 maj 2021


Nr. 567 Lena Cronqvist (född 1938). Två flickor med mamma- och pappadockor. Signerad och daterad Lena Cronqvist 2000. Olja och tempera på duk, 121 x 144 cm.

UTROP

200.000 – 250.000 SEK
€ 20.000 – 25.000


Fokus

Lena Cronqvists flickor – ständigt en lek på liv och död 

Alltsedan debuten på Galerie Pierre i Stockholm år 1965 har Lena Cronqvist fängslat publiken. Hennes konstnärskap, som sträcker sig över närmare sex decennier, har grundat sig i synnerligen personliga erfarenheter. Jaget har blivit offentligt, utlämnande och rannsakat. Hon har förändrat det svenska konstlandskapet och idag är det ingen som ifrågasätter hennes självklara plats som en av vår samtids mest betydelsefulla nordiska konstnärer. Lena Cronqvist berör. Hon kommer nära – ibland för nära. Hon visar sidor av sig själv som vi inte är vana vid att få se. Hon är egensinnig, rättfram och till intet förskönande. Hon söker djupt inom sig själv och livets kriser blir publika. Teman som barnet, uppväxten, moderskapet och personliga svårigheter skildras med en häpnadsväckande ärlighet. Sorg, utsatthet och ilska visar känslor som är brutalt självutlämnande. Livet och döden möts. Att vara människa är inte enkelt.

Inom Lena Cronqvists bildvärld finner vi mamman, barnet, änkan, syskonen och konstnären i miljöer som vi gärna tar avstånd ifrån. Samtidigt fascineras vi av människans natur och inre väsen som hon så träffsäkert lyfter fram i sina målningar. Auktionens målning är inget undantag. ”Jag tror att alla barn kan tänka så, att man skär av armar och ben på dockor som liknar ens föräldrar”, säger Lena Cronqvist i en intervju år 2013. Själv växte konstnären upp i Karlstad tillsammans med mamma, pappa och en lillasyster. Hennes flickor gör en tydlig revolt mot de förväntningar som fanns på flickskolan i Karlstad, där Lena var yngst i klassen och teckningsläraren var hennes ljuspunkt. Flickorna leker sadistiska lekar med dockor som liknar en far och en mor, grimaserar och gör sig fula. Det utspelar sig ett relationsdrama och en maktkamp i Lena Cronqvists målningar med flickorna. Ibland är det flickorna som vänder sig mot varandra, ibland strävar de gemensamt mot att orsaka dockorna skada. I auktionens målning är det två systrar vi möter, på bordet framför dem syns två dockor med uppspärrade ögon. Den uppenbara rädslan från mamma- och pappadockorna tycks passera flickorna obemärkt, istället för de två en egen dialog där målet är att experimentera, skada och dominera. Balansen har rubbats, i Lena Cronqvists målningar är det flickorna som för talan och inte föräldrarna.

Det är omöjligt att värja sig för Lena Cronqvists förbluffande scener. De sitter kvar, gör ont och skaver, lite som en sticka i fingret man inte får ut. Lämnar ingen oberörd och gör sig påmind när vi minst anar det, ibland träffar känslan oss abrupt likt ett slag i magen. Lena Cronqvists inre blir en del av den yttre verkligheten och gränsen mellan den egna upplevelsen och världen utanför suddas ut. Själv drabbades hon starkt av Francis Bacons måleri på en utställning på Liljevalchs konsthall, att skildra människan och dess tillkortakommanden har alltsedan dess varit hennes stora kall. Inom Lena Cronqvists ständigt dramatiska bildvärld möter vi våra egna mörkaste tankar, de flammar upp som eld på hennes dukar och gör att vi ömsom ryggar tillbaka, ömsom får svårt att titta bort. Auktionens målning behandlar ett av Cronqvists mest centrala ämnen och som betraktare får vi utrymme att tolka det vi ser ur ett personligt perspektiv.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information