Logga in

Leander Engström (1886-1927)

”Tynderöfiskare. Midsommar”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 18 – 20 maj 2022


Nr 475 Leander Engström (1886-1927). ”Tynderöfiskare. Midsommar”. Signerad Leander Engström. Olja på duk, 90 x 120 cm.

Utförd år 1926.

UTROP

300.000 – 500.000 SEK
€ 29.000 – 48.000

PROVENIENS

Tidigare i konstnärens hustru Fru Maria Engströms ägo.

UTSTÄLLD

Konstakademien, Stockholm, ”Leander Engström. Minnesutställning”, 1928, kat. nr 144.

LITTERATUR

Nils Palmgren, Leander Engström, 1947, omnämnd s. 126-127, avbildad s. 115.


Fokus

En idyllens målning – Leander Engströms ”Tynderöfiskare. Midsommar” från 1926

Leander Engström var konstnären som älskade att kalla sig norrlänning och var det i ordets djupaste bemärkelse. Samtidigt banande han en egen väg inom sitt konstnärskap där inspirationen från hemtrakten i norr mötte både franska och italienska influenser. Sina många resor utomlands till trots återvände han så ofta han kunde till sitt älskade Norrland där han alltid fann ro i själen. Under sin levnadstid utvecklade han ett raffinerat och fängslande måleri som på många vis känns lika modernt idag som det gjorde då.

Att Leander Engström blev viddernas målare var egentligen föga förvånande, då han växte upp i södra Norrland och från barnsben kunde gå på upptäcktsfärd vid fjällen och sjöarna. I naturen fann han en ständigt föränderlig miljö, spännande för ett barn, och när han som äldre började utforska sitt konstnärliga intresse blev landskapet också hans främsta inspirationskälla. Leander Engström växte upp under knappa förhållanden och fick tidigt börja arbeta till förmån för familjens ekonomi. När brodern Ferdinand fick en väl avlönad anställning i Sundsvall kunde äntligen Leander få koncentrera sig på måleriet. Det lappländska landskapet förtrollade honom och betagen av naturens väsen begav han sig tillsammans med vännen och konstnärskollegan Hadar Jönzén till fjälls. Den målare som både Leander och Hadar hyste allra störst respekt för var Helmer Osslund och i Leanders tidiga verk är inspirationen tydlig. Genom Osslund uppbådade Leander mod nog att söka in till Konstnärsförbundets skola i Stockholm, och trots få lediga platser lyckades både Hadar och Leander bli antagna. De två unga målarna kom efter viss möda till Paris några år senare, där mötet med Paul Gauguins konst blev avgörande för Leander Engströms konstnärskap. Gauguin hade dessutom varit Helmer Osslunds lärare och det blev därför naturligt för Leander att fördjupa sig i hans målarkonst. För Gauguin var Söderhavet den främsta källan för inspiration, för Leander Engström blev det istället den smått exotiska miljön i Lappland. 

Efter tiden i Paris och senare även Italien återvände Engström till sina barndoms trakter. De senaste årens utställningar med målningar från resorna hade resulterat i en emellanåt hård kritik och han längtade alltmer efter en tillvaro långt bort från städernas brus. Epitetet ”Norrlands stora moderna målare” tillkom om Leander Engström under den vandringsutställning med Engströms tavlor som ägde rum 1926 längs de norrländska kuststäderna. I mitten av juni detta år slog konstnären sig ner med sin familj i trakterna av Tynderö i den södra delen av den norrländska skärgården. Det var första gången på årtionden som han slog sig ner i sin hemstads närhet och nu tillkom målningar med en sällsynt kraft och glädje, såsom auktionens målning ”Tynderöfiskare. Midsommar”. Nils Palmgren skriver:  ”Vid Spikarna å Tynderö tillkom en rad tavlor, som kanske mer än något han förut skapat ägde idyllens prägel. Han hade nu nått en ny intimitet. Sitt mest soliga och leende verk, helt i naturalistisk anda, skapade han i ”Tynderöfiskare”, en seglats i midsommarhumör även måleriskt sett. Paletten är där blond, med dominerande blå och rosa toner. Detaljerna äro rika och väl observerade, och ändock har det hela något av en glad allmogevisas karaktär.”


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information