Logga in

Lars Lerin (född 1954)

”Från Agadir”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 18 – 20 maj 2022


Nr 603 Lars Lerin (född 1954). ”Från Agadir”. Signerad Lars Lerin två gånger samt daterad 2007. Akvarell på papper, 102 x 153 cm.

UTROP

400.000 – 600.000 SEK
€ 38.000 – 58.000

LITTERATUR

Lars Lerin, 7 resor, 9 liv, 2009, avbildad på uppslag s. 166‑167.


Fokus

”Från Agadir” – Lars Lerins resa till Marocko genom akvarellens värld

Solen håller på att gå ner, himlen har blivit röd och kvällen har anlänt till staden Agadir. Det ser ödsligt ut, inga människor syns till, bara en rad med byggnader. Bostadshusen ser robusta ut, de är målade med precision och detaljer som paraboler och antenner går inte att missa. Husen ger intryck av att vara tomma, men man kan ana en mänsklig närvaro genom ljusen som är tända i några av lägenheterna. Den marockanska värmen går nästan att ta på och staden lyser i sina glödande färger. Det är Lars Lerins tolkning av sin vistelse i Agadir, genom akvarellens värld. 

Reseskildringar är vanligt förekommande inom Lars Lerins konstnärskap. Man kan säga att i stället för att fotografera, målar han sin tolkning av det han har upplevt och sett. Lerin förmedlar inte bara sina resor genom bilder, han ger även ut böcker fyllda med iakttagelser och avbildningar. Under sin karriär har han publicerat ett femtiotal böcker som handlar om hans resor och minnen. Som läsare kan man följa med Lerin på hans äventyr och verkligen uppleva resmålen genom konstnärens ögon. Hans målningar tar huvudrollen medan texter agerar som komplement, vilket visar både hans visuella och känslomässiga intryck under resorna. Verket ”Från Agadir” avbildas i boken ”7 resor, 9 liv” som handlar om just Lars Lerins vistelser i Nordafrika, Mellanöstern och Sydeuropa. 

Lars Lerin har en precis förmåga att genom sina akvareller föra vidare den känsla man förväntar sig när man besöker en stad i Marocko. Som betraktare känner man värmen och den något kaotiska stämningen. På samma sätt förmedlar han det kalla och något bleka klimatet som finns i Norden. Lerin leker med ljuset och ljussättningen i sina verk, vilket skapar den mystiska och något romantiska stämningen som utmärker Lars Lerins konstnärskap. Författaren Torgny Lindgren förklarar fenomenet: ”Att samtidigt förmedla det närvarande och verkliga och det utanförverkliga och sinnligt ogripbara – det är vad Lars Lerin gör med sådan lätt hand och ibland till och med bedrägligt flytande färger.” 

Lars Lerin är inte bara en av Nordens bästa akvarellister, utan också en folkkär person som har förgyllt den svenska konstscenen under fyra decennier. Han föddes 1954 i Munkfors, studerade vid Gerlesborgsskolan och senare vid Valands konsthögskola i Göteborg. Han har bott i norska Lofoten men har senare hittat tillbaka till sina rötter och bosatt sig i Värmland där han idag driver konsthallen Sandgrund. Lerins motiv återspeglar hans liv och platser han har besökt och upplevt. Han skildrar oftast sina resor, barndomsminnen, natur, arkitektur, olika platser han har bott på, men även ibland enstaka föremål som finns i vardagen. Även om hans akvareller kan upplevas som detaljlösa förmedlar de många intryck och känslor, som är svåra att uttrycka men som Lars Lerin så mästerligt lyckas med. Ett självklart exempel på det är akvarellen ”Från Agadir” som nu bjuds ut till försäljning.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information