Logga in

Lars Jonsson – Vår främste skildrare av fåglar


Konstverk som säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 12 – 15 december 2023


Som ingen annan svensk samtidskonstnär har Lars Jonsson med stark inlevelse omfamnat vårt svenska fågelliv och blivit dess främste uttolkare. Genom en tradition från det förra sekelskiftets stora friluftsmålare och tekniska virtuoser Anders Zorn och Bruno Liljefors har den autodidakte Jonsson fört stafettpinnen vidare in i sin egen samtid. I tidlösa skildringar av den orörda naturens storslagenhet möter vi fåglarna i dess rätta miljöer. Med en anatomisk exakthet skildras dessa av Jonssons känsliga hand som med lätthet förevigar förbluffande naturscener i ett stämningsmåleri som fascinerar och inspirerar. 

Tidigt fann Jonsson sitt kall, redan i den tidiga barndomen blev han intresserad av fåglarna och deras miljöer vilket sedan blivit hans stora passion genom livet. Som femtonåring ställde han ut på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm och redan under 1970-talet nåddes internationella framgångar genom Jonssons fälthandböcker om fåglar. Alltsedan dess innehar han en särställning som konstnärlig uttolkare av fåglar och natur och samspelet dem emellan. Oavsett om fåglarna skildras stilla vilande på en sten i disigt morgonljus, lyftandes från strandkanten i en effektfull rörelse eller flygandes i formation längs horisonten i skymningens varma sken finns här en närvaro som berättar om fågellivets föränderlighet. Med teknisk precision skildrar han på ett imponerande sätt ljusspel, speglingar, rörelser i vattnet och de varierande fjäderdräkterna hos fåglarna. Ingenting lämnas åt slumpen eller fantasin, allt bygger på ett idogt studerande av fåglarna, deras individuella personligheter och deras naturmiljö för att med exakthet kunna skildra den på dess rätta villkor. 

Jonssons starka passion för fåglarna och naturen förde honom tidigt till Gotland där han idag är bosatt på öns sydliga del. Längs det orörda kulturlandskapets öppna kuster finner han sin inspiration där fåglarna vistas i den vackra naturen utan att störas av människans åverkan. Främst är det också här, ute på fältet, som de flesta av hans alster tillkommer. I sann fransk friluftstradition målar Jonsson en plein air på plats i naturen för att fånga stämningarna och ljuset i dess rätta miljö. Med en sann respekt för djur- och naturlivet har Lars Jonsson etablerat sig som en av dess främsta skildrare genom tiderna. Han besitter en unik förmåga att läsa naturen, årstidernas växlingar och fåglarnas beteenden med vilka han lever genom åren, själv har han i samband med en utställning på Bohusläns museum 2021 berättat: ”Att måla naturbilder berör mig. Det handlar om ett undersökningsprojekt, vem man egentligen är. När jag får allt att stämma så känns det som att jag är delaktig i en helhet.”   


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information