Logga in

Lars Bellmans silversamling

– med kärlek till silver


En del av Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 15-18 juni 2021


En som har ”Liebhaben”, eller känner kärlek, till silver är Lars Bellman. En äkta samlare, och hans gedigna samling är en sann kärleksförklaring till svenskt silver.

Lars började som modellbyggare och samlare av miniatyrfartyg i plast. På första plats kom svenska flottan, på andra plats den finska och därefter följde Danmark, Norge, USA och Ryssland. Ni kan säkert se framför er ett helt rum fyllt av dessa miniatyrer! När utbildningen till läkare inleddes fanns inte längre tiden till att bygga små båtar, de byttes istället ut till riktiga segelbåtar och han skaffade familj och barn. I fastigheten på Odengatan 62 där Lars Bellman växte upp fanns även vår firma. Mina båda bröder och min far Kurt var alla guldsmeder och min far var mycket intresserad av silver. Lars var jämnårig med mina bröder och de bjöd gärna in honom till att få ta del av detta hantverk – och pappa berättade! Där tog Lars kärlek till silver fart på allvar.

Snart kom även jag in i firman och blev en inbiten nörd som mina bröder och min far, och Lars började ge mig inköpsuppdrag. Jag letade silver till Lars över hela Europa och vi öppnade till och med en filial i London som hjälpte till, kallad ”svensken på Princes Arcade”.

Njut av alla ting – många bättre än något museum kan erbjuda!

Maj 2021
Jan Ribbhagen


Lars Bellmans silversamling går under klubban tisdagen den 15:e juni kl. 14 som en del av vår Internationella Kvalitetsauktion för Klassiskt & Asiatiskt som äger rum 15 – 18 juni 2021 i Stockholm.


Se hela samlingen »
Tillbaka till katalogen »


Kontakt

Karl-Magnus Törnros

Intendent

Klassiska möbler, äldre konsthantverk och silver
Tel: 0720-77 82 30
tornros@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information