Logga in

Vi presenterar:

Konstverk ur sångaren och skådespelaren Lars Lönndahls samling

Katalognummer 631 – 643


Den folkkäre sångaren Lars Lönndahl har ofta kallats för Sveriges första tonårsidol. Med otaliga låtar på Svensktoppen och sin varma och generösa personlighet tog Lönndahl publiken med storm. Genombrottet kom 1949 när Lars Lönndahl endast 21 år gammal släppte debutskivan ”Tangokavaljeren”, och under 1950-talet följde succérna på rad med låtar som ”Cindy min Cindy”, ”Volare”, ”Kärleksbrev i sanden” och ”I dina kvarter”. Publikens hysteri lät inte vänta på sig när Lönndahl turnerade runt i folkparkerna och hans karriär kröntes under 1960-talet med en sång i den första svenska tolkningen av ”West Side Story” och programmet ”Lasse på Grönan” från Gröna Lund i Stockholm. Under sitt liv släppte Lars Lönndahl över 15 album, medverkade i åtta filmer och blev av Aftonbladet utnämnd till Sveriges populäraste sångare 10 gånger. Vid sidan av sin fantastiska karriär inom musik och skådespeleri var Lars Lönndahl en entusiastisk konstsamlare med ett särskilt gott öga till Halmstadgruppens konstnärer. Uppsala Auktionskammare har nu den stora glädjen att få presentera målningar ur Lars Lönndahls samling.


Personliga rader från Lars Lönndahls dotter 

Jag vet inte riktigt när pappas konstintresse började. Det jag vet är att han hade några goda vänner som drev gallerier och bjöd in honom. Pappa hade många nära vänner och var duktig på att omge sig bland människor som gav honom goda råd. Så till en början kan jag tänka mig att han fick rådet att köpa konst som en form av investering och att hans riktiga intresse då började växa. 

Pappa älskade sin konst och lät alla verk hänga uppe, inget fanns inlåst i något kassaskåp. Han var väldigt förtjust i Halmstadgruppen och var stolt över den fina samling som han hade skapat. Tyvärr har jag inte ärvt min pappas konstintresse och det visste han. Därför såg han till att just Uppsala Auktionskammare skulle få sälja hans konst.

Pappas önskan är att konstverken i hans samling lever vidare hos människor som verkligen uppskattar dem, lika mycket som han själv gjorde.

– Helena Sangwill, 2023-04-16


Se alla konstverk här »


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Knut Knutson

Chefsintendent

Tel: 0708-12 12 27
mail@uppsalaauktion.se

Mer information