Logga in

Karl Nordström (1855‑1923)

”Sommarafton i sundet”


Klubbad för 370.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 10-13 december 2019


Nr. 915 Karl Nordström (1855‑1923). ”Sommarafton i sundet”. Monogramsignerad och daterad KN 1911. Olja på duk, 123 x 192 cm.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 28.000 – 37.000

PROVENIENS

Carl Robert Lamms samling (1856‑1938), Näsby slott.
Bukowskis Auktioner, Stockholm, 28-29 september 1920, kat. nr. 35.

UTSTÄLLD

Konstnärsförbundet, Stockholm, ”Utställningen sommaren 1912”, 1912, kat. nr. 194.
Svensk privatsamling.


Fokus

“Sommarafton i sundet” – ett stämningsfullt mästerverk

”Och havet! Aldrig har du sett något så koloristiskt! Det kunde nästan ta hjärtat ur bröstet på mig.” skriver Karl Nordström i ett brev till vännen Richard Bergh daterat 18/6 1891.

I Karl Nordströms stämningsfulla mästerverk ”Sommar-afton i sundet” utfört 1911 fullkomligt briljerar en av sekelskiftets tongivande konstnärer. På kajens räcke sitter en kvinna med två flickor stående bredvid sig. Kvinnan ser ut över sundet och kanske dras hennes längtande blick åt livet på andra sidan. Kalla toner av blått och lila i förgrunden står i kontrast mot kvällssolens varma strålar som lyser upp Kyrkesunds bebyggelse och klippor på andra sidan sundet.

Nordström hyrde i många år ett hus, det så kallade trädgårdshuset, på Härön utanför ön Tjörn tillsammans med sin familj och spenderade somrarna där full av inspiration och målarglädje. Kyrkesund som syns i auktionens målning har Nordström fångat just i en vy sedd från Härön. I sin dagbok från 1914 skriver han: ”Det är egendomligt men man tröttnar aldrig på detta smala djupa sund mellan de allvarsamma branta klipporna – och förmår man inte alltid intressera sig måleriskt sett för platsen så kan man inte låta bli att klättra upp på bergskrönet och sitta där och meditera och fundera”.

Karl Nordström föddes i Hoga på Tjörn i Bohusläns skärgård år 1855. Under 1880-talet studerade Karl Nordström tillsammans med sina svenska konstnärs-vänner i Frankrike och upptäckte landskapsmåleriet på den franska landsbygden i den skandinaviska konstnärs-kolonin Grez-sur-Loing där han hängav sig åt ett ingående och inspirerat studium av naturen. Hemkommen målade han skymningar och på västkusten karga klippor och orosmoln, inte sällan med inspiration från den franska impressionismen. Tor Hedberg beskriver konstnären i ”Karl Nordström – en studie” från 1905: ”Karl Nordströms personlighet liksom hans konstnärskap äro oupplösligt förbundna med hans hembygd. Han var bohuslänning icke allenast till sitt ursprung och temperament. Själva hans karaktär syntes bildad efter mönstret av ett landskap, som med otillgängliga klippor vänder sig mot västerhavet men samtidigt i inlandets dalar döljer de fagraste idyller”.

Tillsammans med Nils Kreuger och Richard Bergh initierade han Varbergsskolan under 1890-talet. Som en reaktion mot det realistiska landskapsmåleriet under 1880-talet och med inspiration från Paul Gauguins måleri kännetecknas deras stil av en långt driven förenkling i sammanhängande färgfält i det som kallas syntetism. Deras ambition var att skapa en nationell konst som skulle präglas av kraftfullhet, mognad och manlighet. Karl Nordström banade i sin konst väg för ett mer renodlat måleri, som betonar process och form över motivets innebörd. Motiven, liksom varje penseldrag, har alltid ett syfte utanför sig själv.

Nordström har för evigt skrivit in sig i den svenska konsthistorien som en av de mest inflytelserika, särskilt då han var en av de som ledde kampen mot den akademiska konsten och organisationen vid Konstakademien i opponentrörelsen. Han var ordförande för det nybildade Konstnärsförbundet under åren 1896-1920 samt lärare vid Konstnärsförbundets målarskola. Auktionens magnifika ”Sommarafton i sundet” ställdes ut vid Konstnärsförbundets sommarutställning i Stockholm 1912 och var redan då i den store konstsamlaren och mecenaten Carl Robert Lamms ägo vid Näsby slott.

Samma år som auktionens ”Sommarafton i sundet” tillkom målade Nordström ytterligare en storslagen målning kallad ”Kyrkesund” som finns i Nationalmuseums samlingar, NM 4148. I denna syns några fartyg liggande för ankar och en ensam segelbåt som stilla seglar vidare i det vackra skymningsljuset. Nationalmuseums verk tangerar vid det melankoliska medan auktionens ”Sommarafton i sundet” istället utstrålar en värme och kärlek. Kanske beror det på att han närmar sig människorna. I regnbågsskimrande färger med ljusa och mustiga toner fångar han kvällssolen och skärgårdsidyllen. Karl Nordström anses av många vara en banbrytare för vårt moderna nationella landskapsmåleri i sina vidunderliga och fantastiska stämningslandskap. Han finns representerad inte bara vid Nationalmuseum utan också i bland annat Norrköpings konstmuseum, Göteborgs konstmuseum och vid Thielska galleriet i Stockholm.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Fredrik Fellbom

Intendent

Skulptur och grafik
Tel: 0707-51 81 31
fellbom@uppsalaauktion.se

Mer information