Logga in

Julia Beck (1853‑1935)

”Nuit d’octobre” – stilla vattendrag med näckrosor


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 11 – 14 juni 2024


Nr 721 Julia Beck (1853‑1935). ”Nuit d’octobre” – stilla vattendrag med näckrosor. Signerad och otydligt daterad Julia Beck oct. Olja på duk, 185 x 63 cm.

Med påskrift på ramen: ”Inköpt i februari 1965 (av Thornberg Landskrona) samma dag den kom från Paris” samt ”Signerad Julia Beck okt 1895”.

UTROP

600.000 – 800.000 SEK
€ 52.000 – 69.000

PROVENIENS

En betydande svensk privatsamling.


Fokus

Efter studier vid Konstakademien i Stockholm for Julia Beck till Frankrike och fortsatte sin konstnärliga utveckling vid Académie Julien i Paris. Om somrarna reste hon tillsammans med många andra svenska konstnärskollegor till den lilla byn Grez-sur-Loing på den franska landsbygden. Denna vackra och stillsamma ”village” blir en tillflyktsort som för alltid finns inskriven i svensk konsthistoria då den blir mötesplatsen för det franska friluftsmåleriet i den svenska konsten. I till synes enkla miljöer – gårdar, ruiner, broar och trädgårdar får bönder och andra av byns invånare agera statister. Det är i denna avspända och anspråkslösa miljö som det skapas mästerverk. Grez blir en plats där många finner inspiration och som också ska komma att definiera dem som konstnärer framöver. Det blir dessutom en plats för umgänge där kreativiteten flödar och starka minnen skapas. I norra Frankrike kände Julia Beck sig hemma och inspiration fanns i överflöd.

När Julia Beck slår sig ner i Frankrike finner hon en miljö som tack vare sina skogs- och parkområden erbjuder henne oändliga möjligheter till natursköna motiv. Hon söker sig ut i skog och mark, ofta tidigt på morgonen, för att avbilda sina favoritmotiv – vattendrag och näckrosdammar. Ibland är hennes vattenbilder höljda av dimslöjor vilket ger dem ett mystiskt skimmer och en alldeles unik stämning. Desto mer ovanligt, men lika effektfullt, är det när hon fascineras av kvällsljuset och månens sken och speglingar på vattenytan. Kanske är det den strävsamma nordeuropén i henne som lyser igenom, samtidigt präglas hennes målningar av det franska ljuset med behagliga färger. Inga Zachau i De drogo till Paris – Nordiska konstnärinnor på 1880-talet beskriver detta ytterligare: “Hon hade levt så länge i Frankrike att hennes konst var fransk in i minsta detalj. Över dem vilar det franska diset som gör färgerna behagligt milda. Julia Beck målade gärna flodlandskap som är inbäddade i dis vilket ger målningarna en vemodsfylld stämning. Här kan möjligen spåras ett nordiskt drag, nämligen dragningen till det vemodsfyllda. Julia Becks målningar är dock inte svårmodigt vemodiga som de nordiska utan rymmer mera en mild, allvarlig stämning av eftertanke”.

Auktionens målning “Nuit d’octobre” hör till en av de mer ovanliga av Beck eftersom det är en nattlig bild. Istället för solens strålar är det här månens sken som träffar vattenytan. Det strilar ner på ett vattendrag omgärdat av träd och buskage iklädda en symfoni av gröna nyanser. Näckrosblommorna i förgrunden samsas på vattenytan med reflektionerna från den omgivande växtligheten. Associationerna till Claude Monets berömda näckrosmålningar är påtagliga och resultatet är enastående. Atmosfären i ett spektrum av färger går nästintill att ta på. Det långsmala formatet på hennes dukar visar på inspiration österifrån med japonismens vindar som drog in över den europeiska konstscenen vid 1800-talets slut. Livet ut skulle Julia Beck måla sina atmosfäriska impressionistiska landskap och 1934 tilldelades hos den franska Hederslegionen. Julia Becks skimrande landskap, starkt influerade av impressionismen hon mötte i Frankrike är idag hett eftertraktade på konstmarknaden.

Hon lyckas med konststycket att beröra. Hennes ögonblicksbilder från det fria utstrålar en lugn stämning och den skira orörda naturens skönhet visar sig från sin allra bästa sida. Auktionens skimrande och hänförande oktobernatt är en lysande skildring av den franska impressionismen tolkad av en av våra främsta svenska konstnärer. 


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information