Logga in

John Bauer (1882‑1918)

Prinsessan och trollen


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 10 – 13 december 2024


Nr 856 John Bauer (1882‑1918). Prinsessan och trollen. Signerad John Bauer. Akvarell, täckvitt och tusch på papper, 30 x 33 cm.

Utrop

1.200.000 – 1.500.000 SEK
€ 104.000 – 129.000

Proveniens

Förvärvad under 1950/60-talet av förutvarande ägares familj.

Utställd

Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm, ”Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen”, 5 september 2020‑
23 maj 2021, (utställd vid förlängningen av utställningen
12 mars- 23 maj 2021).


I de mörkaste av skogar, i de oändligt vidsträckta vidderna, bland gran och tall och vid mosstäckta stenbumlingar – det är där vi hittar John Bauers sagoväsen. Alltifrån den skiraste och mest oskyldiga prinsessan till det fulaste och mest ondskefulle trollet. Ibland var och en för sig och andra gånger möts de, just som i auktionens makalöst stämningsfulla bild ”Prinsessan och trollen”.

Om man skall ge sig i kast med att ringa in John Bauers konstnärskap med några få karaktäristiska motivbilder så måste de skira prinsessorna och de besynnerliga trollen anses vara två av dem. Redan vid sekelskiftet 1900 befolkas hans naturalistiska skogslandskap av fantasivarelser. Trollen tog form ur enkelt runda stenblock, för att så småningom bli vildare och kantigare, och alltmer förvridna med stora, burleska näsor. I Bauers konst får trollen sin betydelse och storhet genom sin samhörighet med den skogsnatur i vilken de har sin hemvist. Prinsessorna lyser där kontrasterande med sina klara, ljusa gestalter mot skogens dunkla vrår, bortrövande av sagda troll eller på villovägar i kungarikets utkanter.

Som en strålande stjärna lyser den lilla prinsessan i mörkret. Med det mosstäckta berget som kuliss, passeras hon av en mängd troll i olika storlekar. Hon har stannat upp och gömmer sitt ansikte i händerna. Deras nyfikna ögon lyser som eldflugor i natten. Ljus och mörker, hopp och förtvivlan, möts här liksom i många andra av Bauers bilder. Trollen tittar förundrat på henne. Varför är du så ledsen, lilla prinsessa?

Ingen annan svensk konstnär förknippas så till den grad med tomtar och troll och andra sagoväsen som John Bauer. Auktionens bild förkroppsligar synnerligen väl den svenska sagotraditionen som efter förra sekelskiftet blomstrade. Den fornnordiska vurmen och den nationalromantiska vågen som sköljde över Sverige under denna tid fångades upp av samtidens konstnärer och John Bauers rika illustrationer fick snart gestalta både miljöer och karaktärer i berättelser av dåtidens främsta sagoförfattare. När John Bauer som tjugofemåring fick uppdraget att illustrera serien ”Bland Tomtar och Troll” som gavs ut av förlaget Åhlén & Åkerlund första gången till julen 1907 hade han nog aldrig kunnat föreställa sig den osannolika betydelse detta skulle ha för hans popularitet. Genom Bauers försorg har den svenska berättelsens traditioner, sägner och mysticism fått liv. Av dessa har vi alla formats och genom bilderna av skogens väsen, av trollen, prinsessorna, riddarna och älvorna kommer Bauer för alltid att förbli vår främsta sagomålare. Med djupaste respekt för naturen, för sagoberättandet och det mänskliga väsendets innersta känslor har han i sina bilder lyckats förtrolla oss till en alldeles särskild resa i tid och rum till fantasiernas fjärran länder. Med rötterna i den småländska skogen, där han själv som människa fann sitt rätta jag, har han med inspiration från äldre tiders mästare skapat en syntes i ett måleri som är särpräglat och alldeles hänförande.

Att John Bauer var perfektionist står klart när vi betraktar hans synnerligen detaljerade och fulländat komponerade bilder som är resultatet av många timmars arbete och utmaningar. Han började ofta med skisser i frimärksstorlek för att successivt utveckla sina bilder. Handlaget och utförandet är mästerligt. Detaljerna är många och hela tiden förundras man av hur han så skickligt lyckas fånga sagans uttryck. 

Auktionens ”Prinsessan och trollen” har veterligen aldrig tidigare publicerats, och kanske var den tänkt att illustrera någon saga. Den lilla blonda prinsessan med sin stora krona var en av Bauers käraste karaktärer, hon återfinns bland annat i akvarellen ”En sådan eländig liten bleknos, sade Trollet” från 1913, och i litografin med samma namn ur sviten ”Troll”. Trollen som är nästintill ett med de knotiga trädstammarna och rötterna, med sina underfundiga uttryck är kanske Bauers allra mest kända figurer. Ytterligare ett uppskattat sagoväsen var Humpe, som också syns i auktionens bild strax bakom den närmast självlysande prinsessan. En förtrollande komposition som innehåller Bauers hela spektrum av fantasifullhet och skaparglädje.

När John Bauer och hans familj allt för tidigt omkom då båten de färdades med på Vättern förliste i en storm 1918, gjorde den svenska sagan en oersättlig förlust. I sina konstverk fick Bauers fantasi lysa som en uppenbarelse. Auktionens sagolika bild med både prinsessa och troll är inget undantag – det blir inte mer ”Bauerskt” än så här.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information