Logga in

John Bauer (1882‑1918)

”Mitt på golvet stod en öppen kista och bredvid sutto två förskräckliga troll”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 11 – 14 juni 2024


Nr 730 John Bauer (1882‑1918). ”Mitt på golvet stod en öppen kista och bredvid sutto två förskräckliga troll”. Signerad John Bauer. Akvarell med täckvitt och tusch samt blyerts på papper, 23 x 22 cm.

Illustration till Alfred Smedbergs saga ”Trollen och tomtepojken” ur ”Bland Tomtar och Troll”, 1909.
Motivet har avbildats på ett frimärke, 1997, graverat av M. Mörck (två frimärken medföljer).

UTROP

800.000 – 1.000.000 SEK
€ 69.000 – 86.000

PROVENIENS

(Sannolikt) Fru Maja Åkerlund (Maria Isabella, 1879‑1975), Stockholm, hustru till generalkonsul och förläggare Erik Åkerlund (1877-1940), Stockholm, grundare av Åhlen & Åkerlunds förlag, utgivare av bland annat “Bland Tomtar och Troll”.

UTSTÄLLD

(Sannolikt) Konstakademien, Stockholm, ”John Bauer – Minnesutställning”, 1934, kat. nr 127 eller 129.
(Sannolikt) Riksförbundet för bildande konst, Vandringsutställning N:r 6, ”John Bauer Minnesutställning”, 1934-1935, kat. nr 87 eller 89.
(Sannolikt) Jönköpings läns museum, ”John Bauer, Minnesutställning”, 1968, kat. nr 141.
Nationalmuseum, Stockholm, ”Bauer – En konstnär och hans sagovärld”, 26 december 1981‑12 april 1982, kat. nr 57.
Jönköpings läns museum, ”Bauer – En konstnär och hans sagovärld”, 7 maj-26 september 1982, kat. nr 57.
Östergötlands länsmuseum, Linköping, ”John Bauers sagovärld – målningar av John och Ester Bauer”, 12 maj-8 september 1991, kat. nr 68.

LITTERATUR

Cyrus Granér (red.), Bland Tomtar och Troll, 1909, avbildad s. 49.
(Sannolikt) Christian Faerber (red.), Konst i Svenska hem II, 1942, upptagen i Fru Maja Åkerlunds samling, nr 922, s. 544.
Per Bjurström et al., John Bauer – en konstnär och hans sagovärld, utställningskatalog, 1981, avbildad s. 140.
Per Bjurström et al., John Bauer – en konstnär och hans sagovärld, 1982, avbildad s. 112.
Elsa Olenius, John Bauers sagovärld, 1993, avbildad s. 82.


Fokus

Inne i Rävhallsberget håller Skimpa och Jåmpa på att räkna sina skatter. Den lille tomtepojken Tjovik har fått höra berättelser om trollens bergaguld och vill försöka snappa åt sig en gåva till sin blivande brud (läs mer om detta i texten till katalognummer 729, John Bauers bild som illustrerar sagans inledning). 

”Han gick sakta och öppnade silverdörren. Och vad fick han se! Mitt på golvet stod en öppen kista, och bredvid den sutto två förskräckliga troll och slamrade med guldringar, armband, pärlor och ädelstenar. De var så upptagna med att räkna sina skatter i kistan att de varken hörde eller såg när Tjovik kom in”. 

Auktionens bild är hämtad ur ”Bland Tomtar och Troll” från 1909 och Alfred Smedbergs saga ”Trollen och tomtepojken”. Vår allra främste sagomålare John Bauer ger ytterligare djup och liv till berättelsen med sin illustration. Mynten klirrar, det rasslar och skramlar när trollen inspekterar sina skatter. De är uppslukade av sitt guld. Deras väldiga kroppar är täckta av djurhudar och skinn. Bakom en sten gömmer sig tomtepojken, han väntar på rätt tillfälle att få fatt på ett byte från skattkistan och snabbt ta till flykten. När John Bauer bjuder in oss i sagornas värld gör han det med en mästares hand. Som så ofta leker han med kontraster, det onda och goda, ljus och mörker, stort och smått. 

När tomtepojken lyckas få tag på en guldkedja är det med nöd och näppe som han tar sig ut ur berget. På vägen förlorar han kedjan och lika bra är väl det eftersom trollguldet aldrig är en välsignelse då det mest väcker högmod, lättja, bråk och fiendskap. Åter hemma får han lova sin far och farfar att aldrig mera söka efter andra skatter än dem man kan förtjäna genom nyttigt arbete. 

Ingen annan svensk konstnär förknippas så till den grad med tomtar och troll och andra sagoväsen som John Bauer. Auktionens bild förkroppsligar synnerligen väl den svenska sagotraditionen som efter förra sekelskiftet blomstrade. Den fornnordiska vurmen med nationalromantiska undertoner präglar Bauers bildvärld. När han som tjugofemåring fick uppdraget att illustrera serien ”Bland Tomtar och Troll” som gavs ut av förlaget Åhlén & Åkerlund första gången till julen 1907 hade han nog aldrig kunnat föreställa sig den enorma betydelse detta skulle ha för hans popularitet. Några av dåtidens främsta sagoförfattare anlitades och genom Bauers försorg har den svenska berättelsens traditioner, sägner och mysticism fått liv. Av dessa har vi formats och genom bilderna av skogens väsen, av trollen, prinsessorna, riddarna och älvorna kommer Bauer för alltid att förbli vår främsta sagomålare. Med djupaste respekt för naturen, för sagoberättandet och det mänskliga väsendets innersta känslor har han i sina bilder lyckats förtrolla oss till en alldeles särskild resa i tid och rum till fantasiernas fjärran länder. Med rötterna i den småländska skogen, där han själv som människa fann sitt rätta jag, har han med inspiration från äldre tiders mästare skapat en syntes i ett måleri som är särpräglat och alldeles hänförande.

När John Bauer och hans familj allt för tidigt rycktes från jordelivet då båten de färdades med på Vättern förliste i en storm 1918, gjorde den svenska sagan en oersättlig förlust. I sina bilder fick Bauers fantasi lysa som en uppenbarelse. Hans avtryck i den svenska konsthistorien är anmärkningsvärd och ojämförbar. Hans bilder talar till barnet inom oss, och har så gjort sedan förra århundradets tidiga år ända till våra dagar. John Bauers rika bildvärld är som trollens skatter – gnistrande, bländande fullkomligt förtrollar den oss. 


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information