Logga in

Johan Johnsen (Tyskland/Sverige 1652‑1708)

”Blomsterstycke på piedestal”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 10 – 13 juni 2025


Nr 649 Johan Johnsen (Tyskland/Sverige 1652‑1708). ”Blomsterstycke på piedestal”. Olja på duk, 87 x 58 cm.

Utrop

400.000 – 600.000 SEK
€ 37.000 – 55.000

Proveniens

Bruksherre Georg de Besche (1641-1711), Forsmark, Uppland.
Därefter till dottern Margareta Beata (1667-1749), gift med friherre Jakob Grundel (1657-1737), Stockholm.
Därefter till deras dotter Margareta Beata (1689-1772), gift med Jakob Olderman-Cronstedt (1668-1751), Fullerö, Västmanland.
Familjen Cronstedt, Fullerö, Västmanland.
Godsägare Sven Paulsson, Vikhus, Västmanland.

Litteratur

Bertil Rapp, Djur och stilleben i karolinskt måleri, 1951, upptagen som kat. nr 7.


Bruksherren Georg de Besche (1641-1711) på Forsmark i Uppland var en stor konstsamlare och lär ha träffat Johan Johnsen under en resa till Nederländerna på 1670-talet. Sannolikt erbjöd han Johnsen anställning vid de Besches bruksherrgård där han främst skulle komma att utföra blomsterstycken och landskapsmålningar. 

Johan Johnsen var född i Kiel i Holstein omkring 1653 och finns tidigast meddelad i Sverige hos familjen de Besche 1679 genom en daterad namnsdagsvers författad på Forsmark. Johnsen bör ha uppehållit sig i Amsterdam under 1670-talet och där kommit i kontakt med tidens stillebenmålare så som Jan Davidsz de Heem och Willem van Aelst. Att döma av variationen av hans bevarade verk bör han i Holland ha erhållit en mångsidig utbildning. 

Affärsmannen Georg de Besche var en ivrig samlare av mynt, naturalier och böcker liksom konst. Vidare hade han en innehållsrik botanisk trädgård, där Johnsen kunde finna stoff till sina färgrika blomsterstycken. Johnsen målar även ett självporträtt, bevarat på Fullerö, sannolikt utfört på Forsmark. Vid sidan av ett antal blomsterstycken, stilleben och djurmålningar, bidrog Johnsen vid utsmyckningen av den nya sockenkyrka som de Besche lät uppföra, senare förstörd av ryssarna 1719. 

Efter de Besches bortgång 1711 torde en del av Johnsens målningar ha ärvts av dottern Margareta Beata, gift med friherre Jakob Grundel, boende i Stockholm. Tursamt nog eftersom ryssarnas härjningar längs den uppländska kusten medförde att Forsmarks bruk och herrgård brann ner och därmed sannolikt återstoden av Johnsens produktion som inte ärvts av Margareta Beata. Denna bevarade samling ärvdes vidare av dottern med samma namn, Margareta Beata Grundel, gift med Jakob Olderman-Cronstedt på Fullerö i Västmanland, varvid det femtiotal målningar som tillskrivs Johnsens hand sedan förvarades. 

Tack vare de Besches naturintresse utförde Johnsen i stor utsträckning blomsterstilleben. I en serie om sju blomsterstycken, utgör auktionens ”Blomsterstycke på piedestal” ett av dessa, samtliga komponerade enligt samma schema; symmetriskt uppbyggda och av äldre prägel. En hjärtformad, transparent glasvas är placerad på en barockpiedestal med voluter och maskaroner, fylld av en rik blomsterbukett. Mot en mörkt gråsvart bakgrund framträder blomstren i hela sin prakt. Buketterna innehåller främst rosor och tulpaner, även nejlikor och anemoner bland andra men toppblommorna skiljer sig i varje bukett, såsom exempelvis riddarsporrar och spansk iris. Konstnären tycks vilja framhålla varje blommas speciella kännetecken. Piedestalserien utgör sannolikt Johnsens tidigaste utförda blomstermålningar i Sverige, något ålderdomligt komponerade likt Jacques de Gheyns och familjen Bosschaerts buketter. Blomstrens förgänglighet till trots kunde Johnson föreviga dem i sina utsökta kompositioner. Piedestalserien har under åren skingrats från Fullerö; två återfinns i Nationalmuseum (inv. nr NM 3944 och NM 3945), fyra har under åren sålts i konsthandeln och på auktion och torde finnas i privata samlingar, emedan auktionens målning nu bjuds ut på marknaden för första gången i modern tid. 

Auktionens ”Blomsterstycke på piedestal” utgörs av en bukett i vackra, välbevarade färger med bland annat rosa rosor, blåklint, en tulpan och kröns av en kvist med vita liljor. Johnsen framhäver växternas skönhet och skiftande karaktär. Denna blomstermålning utförd under 1600-talets sista decennier hör till det främsta svenska stillebenmåleriet från den karolinska eran. 


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information