Logga in

Jockum Nordström (född 1963)

”Dödsskogen” (The Forest of Death)


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 14 – 16 maj 2024


Nr 927 Jockum Nordström (född 1963). ”Dödsskogen” (The Forest of Death). Signerad Jockum. Collage, akvarell och blyerts på papper, 129 x 98 cm.

Utförd år 2001.

UTROP

1.200.000 – 1.500.000 SEK
€ 103.000 – 129.000

PROVENIENS

Galleri Magnus Karlsson, Stockholm.

UTSTÄLLD

Galleri Magnus Karlsson, Stockholm, ”Jockum Nordström”, 10 november-15 december 2001.
Museum of Modern Art, MoMA QNS, New York, ”Drawing now: Eight propositions”, 17 oktober 2002‑6 januari 2003.
Moderna Museet, Stockholm, ”Jockum Nordström”, 18 juni-25 september 2005.

LITTERATUR

Mamma Andersson & Jockum Nordström, Who is sleeping on my pillow, 2010, avbildad s. 162‑163.
MoMA QNS, Drawing now: Eight propositions, utställningskatalog 2002, avbildad.


När man träder in i Jockum Nordströms bildvärld lämnar man den vanliga världen bakom sig, man bjuds till ett alldeles särskilt fantasifullt universum. I gränslandet mellan drömmarnas fantasi och verklighetens faktum briljerar han i sin egen värld, där det mesta är tillåtet. Collaget ”Dödsskogen” utfördes 2001 och är därmed ett av hans tidigaste collage utfört med den teknik som blivit hans alldeles egna signum. Ur akvarellkolorerade papper växer hans olika figurer och karaktärer fram och finner sin plats i de fantasivärldar som har gjort honom till en av våra mest hyllade svenska samtidskonstnärer. Få är de som kan mäta sig med Nordströms framgångar, vilka lett till ett brett internationellt genomslag. Han är representerad i många betydande samlingar världen över, bland annat på Museum of Modern Art i New York. På MoMa har också ”Dödsskogen” visats för publiken i samlingsutställningen ”Drawing now: Eight propositions” som ägde rum 2002-2003 och där Jockums konstverk gavs stort utrymme i utställningskatalogen. 

I ”Dödsskogen” balanserar vi på gränsen mellan två världar, en ljusare överdel och det mörkare underlandet. Gränsen mellan de båda världarna är tydlig med en knivskarp horisontell linje som enbart överlappas av trädens förbindande stammar. Överdelen domineras av de stiliserade trädkronornas nakna grenar vilka tornar över bakgrundens böljande organiska formationer. Här är det folktomt och kalt, endast naturen är närvarande. För att möta mänskligheten får vi istället vandra ner i mörkret till nattens dunkla möte. Här finner vi två musiker vilka synes klädda enligt klassisk folkmusiktradition. Till tonerna dansar en kvinna förföriskt och i bakgrunden ser vi ett ansikte i profil av ytterligare en person. I Dödsskogens värld är det lätt att lockas av underjordens synder och motsatsförhållandet mellan den ljusa och mörka verkligheten möter oss precis som i Hieronymus Boschs fantasifulla verklighetsflykt. 

Nordströms konstnärskap är ystert, allvarsamt och underbart att sjunka in i. Vardagens verklighet ställs mot fantasins hemlighetsfyllda. Här möter vi galna fester, stormande hav, spelande orkestrar, cigarrökande åsnor och ofta finns här en erotisk nerv. Konsthistoriskt ser vi kopplingar till såväl det naivistiska som surrealistiska och äldre tiders internationella mästare men Nordströms konst är någonting alldeles eget, förmedlat med en skärpa som närmast förbluffar. Han har vandrat sin egen väg och funnit ett uttryck som är så särpräglat och det har gett sitt starka gensvar i den samtida konstvärlden. 

Precis som barnets fantasi, vars tvära kast det ibland är svårt att hänga med i kan höja våra blickar mot nya perspektiv, balanserar Jockum Nordström mellan det primitivt naiva och högst intelligenta, vilket för tankarna till Beppe Wolgers avslutande vers i texten till Olle Adolphsons visa ”Det gåtfulla folket”:

Där blir en värdelös sak till en skatt
Där, där blir sängar till fartyg en natt och går till månen
Där finns det riken som ingen av oss tar ifrån dem
Alla är barn och de tillhör det gåtfulla folket

Det är en konst att med enkelhetens självklarhet skapa en storslagenhet vars helhet bildar en vidunderlig värld att drunkna i och förtrollas av. Med Jockum Nordströms innovativa lekfullhet och allvar, har hans konstnärskap, likt ett bättre rödvin, under åren mognat, fått mer karaktär och utvecklats till absolut fulländning.   


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information