Logga in

Jenny Nyström (1854‑1946)

Kvinna med rosa parasoll


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 9-11 december 2020


Nr. 445 Jenny Nyström (1854‑1946) Kvinna med rosa parasoll. Signerad och daterad Jenny Nyström 1913. Olja på duk, 101 x 74 cm.

UTROP

125.000 – 150.000 SEK
€ 12.000 – 15.000

LITTERATUR

Stig Lindholm, Jenny Nyströms samlade verk – Med penseln som trollspö, 2004, del I, jämför med porträtt föreställande Dagmar Assarsson nr. 60.


Fokus

”Kvinna med rosa parasoll”

– en ljuvlig sommaridyll av en av våra mest talangfulla målare

Den vackra unga kvinnan står i ett hav av blommor en solig försommardag i det skiraste av landskap. Solens strålar reflekteras i den klorofyllprunkande naturen och mot dessa skyddar sig kvinnan med ett rosa parasoll. Hon förevigas, med blicken vänd rakt mot oss betraktare, av en av sin tids skickligaste målare; Jenny Nyström. Måhända är det ibland lätt att glömma bort konstnären Jenny Nyström, då hon får stå tillbaka för sin roll som illustratör – för alltid inskriven i vårt lands konsthistoria genom sina så uppskattade versioner av tomtar, påskkycklingar och lekande barn. Men Jenny Nyström var en av sin generations mest tongivande konstnärer och särskilt är det i de olika personstudierna som hennes kvaliteter briljerar.

När Jenny Nyström som nittonåring år 1873 började på Akademien i Stockholm hade det anrika lärosätet under knappa tio år accepterat kvinnor som elever. Det var med andra ord ett inte helt enkelt val hon gjorde och särskilt välkomnande kan man knappast kalla professor Christoffer Boklunds hälsning: ”Det är minsann inte så lätt att komma in här.” Men hon kom naturligtvis in och tillbringade åtta år på Akademien. 1881 tilldelades hon, som första kvinna, Kungl. Medaljen i Historiska ämnen och med ett stipendium om 1.000 kronor reste hon till konstmetropolen Paris. Hon studerade vid dåtidens främsta skolor Académie Colarossi och Académie Julian och utvecklades snabbt till en av de mest framstående målarna och presenterade flera stora verk på Salongen.

Curt Stoopendaal och hans fästmö Dagmar Assarsson
Curt Stoopendaal och hans fästmö Dagmar Assarsson

I Paris mötte hon också kärleken i den läkarstuderande Daniel Stoopendaal som kom från en konstnärlig familj, hans båda bröder Ferdinand och Georg var djurmålare och Georgs son Mosse skulle även han bli en mycket uppskattad djurmålare. Paret förlovade sig 1884 och återvände efter ett par år till Sverige där de gifte sig och fick sonen Curt. Jenny Nyströms konstnärliga utveckling blomstrade och hon tål tveklöst att jämföras med övriga framstående samtida mästare, målare som man finner bland hennes kollegor, vänner och studiekamrater. Hemma i Sverige anslöt sig Jenny Nyström också till Opponenterna, med bland andra Anders Zorn, Bruno Liljefors, Nils Kreuger och Richard Bergh. Det var också nu som hon, kanske främst för försörjningens skull, kom att åta sig alla de illustrationsuppdrag hon idag är så älskad för.

Jenny Nyströms porträttmåleri uppmärksammas ofta särskilt som hennes främsta och inte sällan återgick hon vid sidan av illustrationsarbetet till oljemåleriet. Auktionens målning är troligtvis ett porträtt av en flicka vid namn Dagmar Assarsson som under flera år var Jenny Nyströms favoritmodell. Dagmar Assarsson förlovade sig med Jennys son Curt, vilket gladde hans mor enormt. Curt var sin mors ögonsten och han var mycket beroende av sin mors omsorg. Han påbörjade studier i medicin men avslutade aldrig dessa utan studerade istället konst för sin mor, Caleb Althin och Carl Wilhelmson. På grund av självkritik förstörde han ofta sina verk och han var ständigt i behov av hjälp med praktiska saker och försörjning. Därför var det särskilt glädjande att han och Dagmar Assarsson fattade tycke för varandra. Men, som många kärlekssagor har också denna tyvärr ett tragiskt slut. Dagmar Assarsson avled år 1918 i spanska sjukan, endast 23 år gammal och Curt förlorade sin fästmö. Naturligtvis tog han detta mycket hårt och saknaden inom familjen var enorm. Jenny Nyström fortsatte under flera år att måla porträtt av Dagmar, utförda efter fotografier.

”Kvinna med rosa parasoll” är en ljuvlig sommarbild som med stor sannolikhet är ett av de första porträtt Jenny Nyström gör av den då artonåriga Dagmar Assarsson. Med innerlighet och känsla har hon med utsökta detaljer skildrat den unga kvinnan i det härligaste av landskap. Hon är klädd i en vacker vit klänning med skärp i midjan och spetskrage, ett guldarmband blänker på hennes vänstra handled och det vågiga håret i en mjuk böljande frisyr ramar in ansiktet. Sommarens glänsande blomsteräng får oss att drömma till kommande tider.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information