Konstverken med katalognummer 160-197 har ärvts inom konstnärens familj.
”En stark poetisk ådra går som en röd tråd genom hela Ivan Ivarsons verk. Det är inspirerande, berikande! Ingen kan stå oberörd! Det är därför betydelsefullt, att den stora allmänheten får kontakt med verket, genom utställningar och genom våra muséer. Det var under en relativt kort period, ca 16 år som detta storartade verk kom till. Man är tacksam över att han så helhjärtat förvaltade sitt pund. Han arbetade intensivt, febrilt, tålde ej att bli störd och blev deprimerad när materialet tog slut och var svårt att anskaffa. Kanske var han påverkad av den idén att han inte skulle leva länge. Han uttryckte det ofta, och jag kände det svårt. Jag önskar att jag uppfattat detta så, som jag gör nu och kunnat lugna honom. Jag tror nämligen, att ingivelsens kraft var honom nästan övermäktig och orsakade denna känsla av att inte hinna med vad han ville.” Ivan Ivarsons hustru Märta Taube-Ivarsons beskrivande ord om sin makes konstgärning i en katalog till en utställning på Västergötlands Museum 1972 är drabbande. Med en sann passion för att genom färgen uttrycka sig kom Ivan Ivarson att bli en av våra mest framstående konstnärer under 1900-talet. Auktionens samling konstverk har alla ärvts inom konstnärens familj och utgör en personlig och belysande del från olika perioder i konstnärens produktion.
Precis som många andra av våra svenska konstnärer reste han till de stora konststäderna i Europa för att söka inspiration men förblev sig själv alltid trogen och blev en av de mest tongivande målarna bland Göteborgskoloristerna. Ivarson föddes i Göteborg år 1900 och började måla tidigt, vid 22 års ålder skrev han in sig på Valands målarskola där Tor Bjurström var konstnärlig ledare. Bjurström stödde och uppmuntrade sina adepter till personlig utveckling vilket passade Ivarson utmärkt och konstnärskapet kunde därmed inte ha fått en bättre grogrund. Inledningsvis är hans färgtoner under denna tidiga period relativt återhållsamma och han laborerar med dess nyanser och skiftningar. Tack vare professor Torgny Segerstedt, redaktör på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning möjliggjordes för Ivarson studieresor till Frankrike och Italien under de senare åren av 1920-talet. Tiden i utlandet kom att bli viktig och nu märks hur den stundande kolorismen börjar blomstra. Också kärleken kom vid denna tid att blomstra när han möter skulptrisen Märta Taube och de gifter sig i Paris. Resor företas till Rom, Florens, Fiesole och Cagnes och i den lyckliga måleriska atmosfären vid Medelhavets kuster förvandlas så Ivarsons uttryckssätt till ett jubel av färger. I auktionen ingår en olja där Ivarson avbildat det grönskande landskapet i Toscana utanför Florens. Snart föds sonen Per och i en av auktionens målningar har konstnären förevigat just intrycket av mor och barn tillsammans. Ivarson kom även att bli erkänd som porträttmålare. I flera av auktionens målningar syns medlemmar ur Ivans familj, såsom mannen med pipa som sannolikt föreställer hans far. Bland samlingens höjdpunkter återfinns den färgstarka målningen av en flicka ståendes vid en stol.
I samlingen ingår även ett antal finstämda verk på papper. Under åren i Paris fångade Ivarson gärna de spännande karaktärer han mötte, såsom fransmannen som nonchalant rycker på axlarna, servitrisen på Café Mademoiselle eller den franske skulptören som ensam sitter vid sitt bord och intar ett glas vin. Det sydländska landskapet förevigades i ett antal finstämda akvareller. En utsikt som Ivarson aldrig tröttnade på var den från ateljén hemma i Göteborg, hänförande över den levande hamnen med lyftkranar, båtar och förbipasserande sällskap. I auktionen finns två utsökta kritteckningar med konstnärens favoritmotiv. ■