Logga in

Hilding Linnqvist (1891‑1984)

”Sommarkväll vid Gröndal”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 19-20 maj 2021


Nr. 459 Hilding Linnqvist (1891‑1984). ”Sommarkväll vid Gröndal”. Monogramsignerad HL. Olja på pannå, 58 x 92 cm.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 30.000 – 40.000

PROVENIENS

Byggmästare Olle Engkvist (1889‑1969), Stockholm.
Svensk privatsamling.

UTSTÄLLD

Liljevalchs konsthall, Stockholm, ”Hilding Linnqvist”, oktober 1957, kat. nr. 321.


Fokus

“Sommarkväll vid Gröndal” – en konstnärs hyllning till den svenska sommaren

Hilding Linnqvist blev redan under det tidiga 1900-talet känd för sin färgstarka framtoning och naivistiska stil. Under 1910-talet blev han en portalfigur för naivismen i Sverige och har även kallats för lyrikern bland de svenska konstnärer som anslöt sig till denna för tiden nytänkande inriktning. Efter studier vid Tekniska skolan och Konstakademien inspirerades han av Edvard Munch och Ernst Josephsons sjukdomskonst, något som kom att leda honom mot ett friare och mer ohämmat måleri.

Den svenska huvudstaden kom för alltid att vara honom kär och flera av hans mest älskade motiv har hämtats från Stockholms olika delar, detta trots hans många resor till världens alla hörn. Innerstaden såväl som den stockholmska förstaden har skildrats flitigt, likväl som den framväxande industrialiseringen till förmån för småstaden. Till bostaden och ateljén på Sjöbjörnsvägen i Gröndal flyttade Hilding Linnqvist under 1950-talet, vilket möjliggjorde nya motivbilder och intryck från storstaden. “Sommarkväll vid Gröndal” måste ha utförts under just denna tid. Målningen speglar den livfulla och glädjefyllda stämningen en varm kväll i närheten av konstnärens eget bostadshus. De tidigare så drömmande och sagoberättande skildringarna ger under 1940- och 1950-talen istället vika för verklighetsskildringar och ett mer realistiskt måleri, om än fortfarande med en tydlig naivistisk framtoning. Konstnären sammanför objektiva iakttagelser med subjektiva tolkningar och i målningarna från just Gröndal uttrycks en nyfikenhet som tidigare begränsades till drömbilder och fantasi.

Till det storslagna sommarnöjet Charlottendal i Gröndal flyttade byggmästare Olle Engkvist under slutet av 1940-talet. Huset från 1780-talet var vid tidpunkten i ett mycket dåligt skick, närmast förfallet, och Olle Engkvist tog sig an uppgiften att återge byggnaden sin forna glans. Engkvist var själv mycket road av konst och skulptur och i trädgården placerades verk av Carl Milles och Stig Blomberg. Auktionens målning med motiv från Gröndal förvärvades av Olle Engkvist och har sannolikt hängt under flera år på just Charlottendal.

I den ljumna sommarkvällen ses glada semesterfirare slå sig till ro längs vattenkanten på medhavda filtar. De iakttar roat de många segel- och motorbåtarna som samsas om utrymme genom kanalen. Kanske har Hilding Linnqvist fångat färden ut till havs inför en regatta. Svenska flaggor vajar i vinden och stämningen är glad och uppsluppen. Flera av de besökare som samlats vid vattenbrynet fiskar och äter picknick samtidigt som de njuter av den ljumna havsbrisen som fladdrar in. Några passar på att ta en tupplur i det solvarma gräset. På andra sidan kanalen syns stadsdelen Reimersholme torna upp sig. Hilding Linnqvist har lyckats fånga kontrasten i den framväxande och föränderliga stadsdelen med lyftkranen vid vattenbrynet, de höga husen som tornar i bakgrunden och Högalidskyrkans torn i bildens bakgrund, jämfört med det myllrande livet på andra sidan. Förgrunden tycks nästan skildra livet i en småstad, medan urbaniseringen blir desto mer påtaglig i den intilliggande stadsdelen. Den fartfyllda bilden som möter betraktarens öga berättar en historia precis som många andra av Hilding Linnqvists så omtyckta målningar. Färgerna är starka men harmonierar med varandra vilket skapar en kärleksfull och glädjefylld tolkning av konstnärens älskade hemstad.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information