Logga in

Helmer Osslund (1866‑1938)

Sommarlandskap, Ramsele


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 10 – 13 december 2024


Nr 937 Helmer Osslund (1866‑1938). Sommarlandskap, Ramsele. Signerad Helmer Osslund. Olja på smörpapper lagt på pappannå, 60 x 85,5 cm.

Utförd omkring år 1915-1916.
Bakstycke med tidningssida från Dagens Nyheter daterad 14 februari 1916.

Utrop

400.000 – 600.000 SEK
€ 35.000 – 52.000

Proveniens

Bryggmästare Karl Hjalmar Bergman (1878-1931) och fru Hedvig Johanna “Hanna” Bergman, född Pettersson (1871-1940), Sollefteå.
Disponent Sigurd Otterström (1898-1987) och fru Anna-Lisa, född Bergman, Otterström (1912-1988), Sollefteå.
Därefter i arv till nuvarande ägare.

Utställd

Konstakademien, Stockholm, ”Helmer Osslund – retrospektiv utställning i Konstakademien”, 5-27 mars 1938, kat. nr 195.

Litteratur

Christian Faerber (red.), Konst i svenska hem II: målningar och skulpturer från 1800 till våra dagar, 1942, upptagen i disponent Sigurd och fru Anna-Lisa Otterströms samling, nr 393,
s. 258, avbildad s. 258.


Vid Faxälvens strand ligger några båtar förtöjda. Strax ovanför strandkanten syns några byggnader. I det ångermanländska landskapet flyter älven fram, men vid kröken nära de skogstäckta fjällen syns det forsande, sprakande vattnets vita gäss. I trakten kring Ramsele har vår stora norrlandsmålare Helmer Osslund slagits av naturens makalösa skådespel, det är här han har hittat sitt motiv. 

Som ingen annan har Helmer Osslund tagit sig an det norrländska landskapets natur och genom sina penslar sjungit dess lovsång. Att Sverige är ett exotiskt land är måhända lätt att glömma, när vi står framför hans majestätiska kompositioner slås vi av detta självklara faktum. Här besjälas det svenskaste av natur, här briljerar en av vårt lands främsta kolorister.

Vägen till framgång var för Osslund både lång och inte alltid enkel. Vägskälen i hans liv var många och han har av eftervärlden beskrivits som en person som aldrig stannade länge på en plats utan hela tiden sökte sig vidare. En orolig konstnärssjäl är måhända svaret, samtidigt är det många som vittnat om hans lättsamma och tillgängliga person. Det eviga sökandet såg Osslund som någonting självklart för den sanne konstnären, hans levnadstecknare har beskrivit hur han rådde den unge konstnären Leander Engström att söka sig från Sundsvall, där de båda för första gången möttes: ”En man, som, skall bli konstnär, måste ut och lufta på sig, annars dör konstnärsämnet inom honom … Konst är kamp, ensamhet, köld och svält, umbäranden i alla riktningar. Endast den, som offrar något, kan vinna något.” Det var en man av erfarenhet som talade, allt detta väl beprövat av Osslund själv.

I auktionens komposition från 1915 visar Osslund oss det han kan allra bäst – han fångar naturens överväldigande skönhet. Återkommande hos Osslund är de knotiga björkstammarna i förgrunden som här målats pastosa och låts utgöra en slags inramning som för betraktarens blick vidare in i landskapet.  Med en utsökt känsla för en kompositions rytmik lyckas han på ett enastående sätt att skapa en fulländad skildring av vårt vackra landskap i norr.

Verksam under en av de mest omvälvande perioderna i vår svenska konsthistoria valde Osslund att gå sin egen väg.  Han arbetade ofta med samma motiv i olika versioner och vidareutvecklade kompositionerna under åren. Under studier i Paris hade han lärt sig att måla på smörpapper, ett material han uppskattade inte bara för att det var synnerligen prisvärt och enkelt att bära med sig på fjället, utan även för att oljefärgerna här kom mer till sin rätt. Ark efter ark arbetade han sig fram och byggde på detta sätt upp sina kompositioner. Väl hemma i ateljén monterade han upp dem och fyllde i skarvarna. 

Helmer Osslund var en äventyrare. Han gjorde allt för konsten, levde under synnerligen knapra och ansträngda förhållanden, isolerade sig ofta i obygden, lärde känna naturens innersta väsen och blev vår främsta uttolkare av den. Som konstnär passar han inte i något fack, han tillhörde aldrig heller några grupperingar. Han var särlingen som sökte och fann, lika djärv, modig och storslagen som sina mästerverk. 


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information