Logga in

Gustaf Fjaestad (1868‑1948)

Solreflektioner i vinterlandskap


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 15-18 juni 2021


Nr. 748 Gustaf Fjaestad (1868‑1948). Solreflektioner i vinterlandskap. Signerad och daterad G Fjaestad Vermland 1916. Olja på duk, 110 x 139 cm.

Medföljer brev och intyg från konstnären till tidigare ägare Gust Cimbritz daterade 1945 samt 1946.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 30.000 – 39.000


Fokus

Gustaf Fjaestads mästerliga skildring ”Solreflektioner i vinterlandskap”

Gustaf Fjaestads konstnärskap är som en lovsång till det svenska landskapet. Vid förra sekelskiftet rådde en vurm för det genuint svenska, en nyupptäckt värme för det som vårt eget land hade att erbjuda och en insikt i att detta var någonting exotiskt i sig. Att känna igen sig i det gnistrande vinterlandskapet är inte svårt. Det är här som naturen med sin egen pensel, palett och duk skapar den vackraste av tavlor. Kung Bore i all sin prakt. Att se den, uppleva den, ta den till sig och i sin tur lyckas återskapa och förmedla den har ingen lyckats med som Gustaf Fjaestad.

Men detta är inte heller bara en naturalistisk avbild av ett landskap. Detta är också ett måleri som banar väg för nya tider. Som andas modernism fastän den ännu inte nått fram, men där linjernas mjuka, böljande spel och former placerar oss i jugendstilens brytningstid. Ett måleri där det traditionsbundna, akademiska och realistiska har fått lämna plats för någonting nytt. Gustaf Fjaestad samlade en grupp konstnärer omkring sig vid sjön Racken i Värmland: Rackstadgruppen, bestående av bland andra Björn Ahlgrensson, Fritz Lindström och Bror Lindh kom att bli en grupp konstnärer med en särpräglad stil och formspråk.

Gustaf Fjaestad, även kallad ”Rimfrostens mästare”, var ursprungligen från Stockholm. Han studerade vid Konstakademien och var bland annat medhjälpare till Bruno Liljefors vid skapandet av Biologiska museet på Djurgården, därefter fick han såväl Liljefors som Carl Larsson som sina handledare. Gustaf Fjaestad var en mångkonstnär med flera strängar på sin lyra. Vid sidan av måleriet har han även formgivit möbler, textilier, konstsmide och faktiskt även byggt fioler. Han var också en mycket talangfull idrottsman och tillhörde eliten inom skridskoåkning såväl som cykling.

Auktionens målning ”Solreflektioner i vinterlandskap” från 1916 visar ett utsnitt ur en gnistrande vinterdag. Den just frusna sjön kantas av en snömjuk vass liksom snötäckta spindelben av uppstickande vasstrån i förgrunden som skapar en kontrast till isens hårda men bräckliga yta. Det frusna vattendraget med sina blommor av rimfrost som speglar solen är avbildat med de varmaste av färger och skapar en fullkomligt glödande bild. Målningens grandiosa framtoning skapas av konstnären med en pointillistisk teknik med impasto som används för att avbilda den vita snön. Detta i kombination med breda penseldrag av varma färger som skildrar ljuset och speglingarna skapas en spännande kontrast och djup i landskapet. Solens vinterstrålar faller in i bilden och reflekterar inte bara värme utan också Gustaf Fjaestad i sitt esse.

Det finns ofta samband i Fjaestads konst som samspelar med teosofins filosofi, en lära som han flitigt följde. Auktionens utsökta målning ”Solreflektioner i vinterlandskap” visar prov på sådana intressanta samband. Den kraftigt beskurna bakgrunden med snötyngd växtlighet där det långa perspektivet har negligerats är ett exempel på Fjaestads andliga sökande i konsten. Denna komposition är återkommande i Fjaestads vinterbilder och bör tolkas som en längtan till en värld som ligger bortom det vi med enklaste medel kan nå, en syn på livet och ett sökande om oändligheten och evigheten. De andliga sökarna under sekelskiftet uppfattade naturen som närbesläktad med anden och det genomsyras i allra högsta grad i Fjaestads konst.

Gustaf Fjaestad kan ses som en självständig avantgardist från början till slut av sin konstnärskarriär. Fjaestad var totalt ointresserad av att ägna sin konst åt stilar som förvanskade naturen. Stilar som kubism, surrealism och dadaism var riktningar som lockade andra svenska konstnärer, men dessa undveks minutiöst av Fjaestad. Han ville måla naturen som den uppenbarade sig för honom med ett djupare dolt budskap. Auktionens målning är slående på många sätt. Inte många målningar känns så långt från stilar och ideal som denna kärleksförklaring till naturen och vinterlandskapet i det värmländska landskapet kring sjön Racken. För få har genom historien så väl som Gustaf Fjaestad fångat vår längtan till den obefläckade vackra svenska naturen och i synnerhet det omfamnande vinterlandskapet.

Auktionens “Solreflektioner över vinterlandskap” ger ett ypperligt tillfälle att förvärva en av Fjaestads mest intima bilder av rimfrost på is, ett glödande mästerverk.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information