Logga in

Från Inge Schiöler till Olle Olsson Hagalund

– en samling modern konst


Samlingen säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 8 – 10 november 2023


Ingvar föddes och växte upp i Kalmar och Birgitta, som alltid kallades Gittan, i Gladsax i Skåne. De träffades av en slump i Malmö i början av 1960-talet. Gittan studerade då till tandtekniker och Ingvar besökte sin syster som gick i Gittans klass. De fann varandra direkt och det tog inte lång tid innan Ingvar flyttade ner till Malmö. Han var utbildad smed och började arbeta på Kockums varv i Malmö som svetsare. 

Hårt arbete stod aldrig i vägen för varken Ingvar eller Gittan. De började från ingenting och byggde upp sina liv tillsammans. När Gittan hade studerat färdigt bestämde de sig för att flytta till Kalmar. De köpte en tomt i området Berga och byggde ett gemensamt hem helt själva, från grund till färdigt hus. Några år senare utökades familjen med två döttrar, Ingela och Susanne. Ingvars intresse för konst började tidigt och redan som 15-åring köpte han sitt första konstverk. Gittan delade hans intresse och antikviteter, konst, smide, design och trädgård blev deras stora passion. Under sina dryga 50 år tillsammans lyckades de skapa en gedigen och fin samling av konst och konsthantverksföremål av alla de slag. De åkte ofta på auktioner, besökte konstnärer i deras ateljéer, gick på vernissager och besökte antikhandlare både i Sverige och i andra länder. Flera resor gick till Danmark, Skåne och även Dalarna där många inköp ofta gjordes. De båda döttrarna var alltid med och fick uppleva många spännande möten och miljöer.

Ingvar var egenföretagare och delägare i en smidesverkstad. Tillsammans med sin vän och kollega drev han den framgångsrikt och när de fyllde 60 år sålde de firman och gick i pension. Då kunde Gittan och Ingvar ägna sig åt sina intressen på heltid. De tilltalades särskilt av Inge Schiölers färgstarka kompositioner och de mystiska, spännande detaljerna som alltid gick att finna i Madeleine Pyks och Sven X:et Erixsons konst. Olle Olsson Hagalunds måleri charmade dem båda med sin värme och naivistiska framtoning.

Gittan och Ingvar arbetade med glädje hårt under sina år tillsammans för att lyckas skapa samlingen som hängde i deras hem och de var med rätta stolta över vad de åstadkommit. Nu har tiden kommit för konstverken att finna nya hem och vår förhoppning är att de ska fortsätta glädja och inspirera såsom de gjort under många år i Ingvar och Birgittas hem. 

17 oktober 2023
– Minnen från döttrarna

Se hela samlingen »


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information