Logga in

Firma Svenskt Tenn fyller 100 år

och det vill vi fira!


Långsiktighet, kvalitet och engagemang är Firma Svenskt Tenns kärnvärden och har så varit alltsedan Estrid Ericson grundande företaget 1924. Uppsala Auktionskammare delar dessa viktiga värden och vill nu fira Firma Svenskt Tenns 100-års jubileum och hylla dess formgivare genom att i denna auktion presentera ett gediget och varierat utbud av tennföremål, konsthantverk och möbler från Firma Svenskt Tenn.

”Jag startade Svenskt Tenn världsfrämmande och ganska opraktisk. Litande på den goda smakens ovissa framtid”, konstaterade Estrid Ericson i en intervju många år efter grundandet av företaget. 

Med en vision om att skapa vackra och funktionella föremål för alla dagar och tillfällen, förde Estrid Ericson in en ny trend av design och heminredning i Sverige. Genom ett nära samarbete med några av 1900-talets främsta formgivare, som den legendariske Josef Frank, lyckades Estrid Ericson skapa en unik känsla genom stilsäker elegans som skulle komma att definiera Firma Svenskt Tenn.

Under de senaste hundra åren har Firma Svenskt Tenn erbjudit ikoniska tennföremål, möbler, textilier, belysning, konsthantverk och heminredning som inte bara är vackra att se på utan också funktionella och hållbara. Företaget har varit en banbrytare inom svensk design, känt för att förena tradition med innovation. Estrid Ericsons kärlek till konst och estetik har tillsammans med företagets stilsäkra formgivare gjort Firma Svenskt Tenns produkter omistliga för designälskare världen över.

Estrid Ericson och företagets formgivare så som Josef Frank, Anna Petrus, Nils Fougstedt, Björn Trägårdh, Tyra Lundgren och Uno Åhrén har under de senaste hundra åren förkroppsligat det bästa av svenskt konsthantverk och design. Deras gemensamma vision om att skapa skönhet för vardagen och göra design tillgänglig för alla har präglat Firma Svenskt Tenns arbete och fortsätter att inspirera designvärlden idag.

Firma Svenskt Tenn har blivit en institution i designhistorien. I år, när vi firar Firma Svenskt Tenns 100-årsjubileum, hyllar vi inte bara ett företag utan en lång tradition av skönhet, kreativitet och svenskt konsthantverk. Som Firma Svenskt Tenn fortsätter att blomstra in i sitt kommande århundrade är det tydligt att dess inverkan på designvärlden är långt ifrån över. Med en stark förankring i sina traditioner och genom en öppenhet för nya idéer kommer Firma Svenskt Tenn att förvalta Estrid Ericsons arv förtjänstfullt genom att fortsätta inspirera och glädja människor runt om i världen under de kommande 100 åren och bortom. Vi gratulerar!


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Philip Jalkelöv

Intendent

Design och modernt konsthantverk
Tel: 0701-08 14 04
jalkelov@uppsalaauktion.se

Erik Ingare

Intendent

Hemvärdering
Tel: 0720-70 67 89
ingare@uppsalaauktion.se

Mer information