Logga in

en konstsamlares ord


Att konst skulle komma att bli en så stor del av mitt liv var långt ifrån en självklarhet. Jag föddes utanför Tavastehus i Finland men flyttade till Sverige med min mamma redan vid tre månaders ålder, först till en förort utanför Stockholm och sedan vidare till Värmdö. Redan under min uppväxt väcktes en enorm drivkraft inom mig som bottnade i en vilja att förändra min tillvaro och framtid till det bättre.  Min far lärde mig svetsa redan som femtonåring och när jag blev äldre började jag arbeta på samma företag som honom. Sedan dröjde det inte länge förrän jag avancerade uppåt och snart befordrads jag till chef på firman. Redan som barn hade jag drömt om att en dag starta mitt eget företag och arbeta för mig själv, och 2008 gjorde jag slag i saken när jag startade mitt nuvarande företag inom rörsystem. 

Det var min tidigare arbetsgivare som väckte mitt intresse för konst, han var själv väldigt konstintresserad och jag fick följa med honom på utställningar och auktionsvisningar. Flera gånger var vi på Moderna Museet i Stockholm och på Konstnärsklubbens årliga auktion ovanför restaurangen KB satt vi ofta i publiken. Jag insöp med stor nyfikenhet atmosfären i denna förtrollande och för mig ännu helt okända värld. Vid varje besök på ett galleri eller auktionshus lärde jag mig om nya konstnärsnamn. Jag har sedan jag var ung intresserat mig för aktier och funnit stor spänning i möjligheter att utveckla något över tid. I konstbranschen såg jag flera likheter med den finansiella världen men den väckte också svåra frågor. Hur kunde vissa verk bli så dyra medan andra av samma konstnär gick att köpa för en betydligt mindre peng? Vilka faktorer var det egentligen som avgjorde om en konstnär skulle få en framgångsrik karriär inom yrket eller ständigt bli omsprungen av andra? Jag bestämde mig tidigt för att inte låta mig styras av trender, eftersom det ändå inte verkade finnas någon logik i det hela, och istället köpa konst som träffade mig rakt i hjärtat. Min första tavla köpte jag 1993 via Nylunds Konst och Ram i Stockholm, en välkomnande mötesplats jag ofta besökte tillsammans med min konstvän och tidigare arbetsgivare. Konstnären var Stefano Mercatali och jag har den kvar än idag. 

Vid närmare eftertanke var det ingen slump att det blev just Lars-Gunnar Nordström som kom att bli en så central konstnär i mitt liv. Första gången jag såg hans verk var på Moderna Museet och nästan samtidigt visades en utställning med hans konst på på Galerie Bel’Art i Stockholm. Eftersom Nordström liksom jag kom från Finland såg jag en direkt koppling till mig själv och tilltalades av detta enkla, eleganta måleri med hårdlackad yta. Genast började jag läsa på om hans liv och ville lära mig mer om hans konstnärskap. En fängslande livshistoria uppenbarade sig och trots att jag aldrig hade träffat honom kände jag ett omedelbart frändskap med hans bakgrund. Under kriget var den unge Nordström helt utblottad och det enda han hade av värde var knapparna på militäruniformen. Genom talang och driftighet lyckades han skapa sig själv ett liv som han som ung nog bara kunde drömma om, inte helt olikt min egen bakgrund. I slutet av 90-talet började jag på allvar köpa Lars-Gunnar Nordströms konst och tanken på att samla ihop verk av en och samma konstnär tilltalade mig allt mer. Slutligen blev det 32 verk i samlingen, några större målningar på pannå och flera små skisser och collage.

Varje början har också ett slut, och nu är tiden inne för mig att släppa taget om samlingen verk av Lars-Gunnar Nordström. Att upptäcka, lära mig om och förstå detta mångfacetterade konstnärskap har varit en sann glädje och nu är min förhoppning att få stifta bekantskap med fler konstnärer i mitt fortsatta konstsamlande. Konsten har blivit en av mina stora passioner i livet och nu ser jag med stor spänning fram emot nya utmaningar.


Konstverken säljs vid vår specialauktion ”Lars-Gunnar Nordström”.
Auktion:
26 september 2023 kl. 18 på Nybrogatan 20 i Stockholm.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Knut Knutson

Chefsintendent

Tel: 0708-12 12 27
mail@uppsalaauktion.se

Mer information