Logga in

Einar Jolin (1890-1976)

Vy från Skeppsholmsbron mot Stockholms slott


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 18 – 20 maj 2022


Nr 483 Einar Jolin (1890‑1976). Vy från Skeppsholmsbron mot Stockholms slott. Signerad och daterad Jolin 1964. Olja på duk, 89 x 116 cm.

UTROP

200.000 – 250.000 SEK
€ 19.000 – 24.000

PROVENIENS

Läkare Nils Herman Ygberg (1894-1972), Stockholm, förvärvad direkt av konstnären.
Därefter i arv till nuvarande ägare.

UTSTÄLLD

Moderna Museet, Stockholm, ”Einar Jolin: 1890-1976”, 17 mars-13 maj 1990, kat. nr 49.


Fokus

Einar Jolin och konstnärens Stockholm

Efter år av studier i Paris vid Henri Matisses målarskola reste Einar Jolin till Sverige på våren 1914 för att deltaga i den Baltiska utställningen i Malmö. Under sina år i Paris fann han inspiration från såväl tidigare som äldre generationers konstnärer och tillsammans med sina samtida konstnärskollegor Leander Engström och Isaac Grünewald anslöt sig Jolin till Henri Matisses målarskola. De verk som visades på denna omtalade utställning var starkt influerade av Matisse, djärva i färgerna och utförda med kraftfulla expressiva penseldrag. Jolin ville efter utställningen återvända till konstens metropol Paris, men krigsutbrottet samma år stängde vägen till Frankrike. Istället bestämde sig den unga konstnären för att slå sig ner permanent i Stockholm och fann en ateljé i det så kallade “Skandalhuset”, beläget på Fiskargatan 9 med hänförande utsikt över Strömmen och stadens inlopp. Jolin målade från sina fönster i ateljén Stockholm i alla årstider och ur olika perspektiv och vinklar. Flera av de målningar som tillkom under åren 1914‑15 finns idag i museal ägo, såsom “Strömmen mot Skeppsbron” från 1914 (Stockholms Stadsmuseum) och “Utsikt mot Kastellholmen” från 1915 (tidigare i Herman Gotthardts samling, numera i Malmö Konstmuseums samlingar). Det var efter hemkomsten från Paris som Jolin på allvar blommade ut inom måleriet och utvecklade den eleganta stil som kännetecknar hans skildringar, en charmig naivism i blond palett och med drag från den tidiga expressionismen.

Under sina studier för Henri Matisse i Paris lärde sig Einar Jolin att sammanföra olika nyanser och utvecklade tidigt en oerhörd känsla för färgernas påverkan för kompositionen. Denna precision kom att följa Jolin även under hans senare år och han målade metodiskt och noggrant. Kärleken till Stockholm förblev Jolin trogen under hela hans livstid och han fångade sin hemstad under alla årets timmar och årstider. Auktionens målning visar en panoramavy från Skeppsholmsbron mot Stockholms slott. De karaktäristiska kronorna som pryder bron är i bildens förgrund och runt om sjuder det av liv. Färgglada bilar och bussar syns köra förbi slottet och måsarna skränar i skyn. Jolin var mästare på att fånga Stockholm ur de vackraste vinklarna och visar också genom sina målningar en stad i förändring över tid.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information