Logga in

Carl Larsson (1853-1919)

”Thorsten Grill”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 14 – 18 juni 2022


Nr 766 Carl Larsson (1853-1919). ”Thorsten Grill”. Signerad och daterad med dedikation Thorsten Grill, min lille vän, afmålad af C.L. Sundborn 1904 samt signerad a tergo Carl Larsson. Akvarell, täckvitt, kol och tusch på papper, 67 x 56 cm.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 29.000 – 38.000

PROVENIENS

Baltzar Grill (1857-1942), Djursholm.
Ryttmästare Thorsten Grill (1894-1975), Stockholm.

UTSTÄLLD

Konstnärshuset, Stockholm, ”Carl Larsson. Separatutställning”, september 1906, kat. nr 63.
Liljevalchs konsthall, Stockholm, ”Carl Larsson. Minnesutställning”, 1953, kat. nr 741.

LITTERATUR

Carl Larsson, Andras barn, 1913, avbildad s. 53.
Ulwa Neergaard, Carl Larsson. Signerat med pensel och penna, 1999, avbildad s. 314, nr 1094, samt listad och beskriven i verkförteckningen s. 94 och s. 180.


Fokus

En härlig sommardag i Sundborn – Thorsten Grill porträtterad av sin vän Carl Larsson

Vid den gröna grinden i det röda staketet till Lilla Hyttnäs i Sundborn i Carl Larssons älskade Dalarna står den unge gossen Thorsten Grill. Det är en härligt strålande sommardag och Thorsten möter oss ledigt i en avslappnad pose, klädd i skjorta, shorts, blåa skor och med en sjömansmössa på huvudet. Han är god vän med familjen Larsson, likaså är resten av familjen Grill, som just nu är på besök hemma hos Larssons i Sundborn. Thorsten var son till Baltzar och Violet Grill i Djursholm, han var näst äldst av de fem syskonen; Dagmar, Thorsten, Estrid, Ingrid och Anna-Johanna. Besöket i Sundborn blir på många sätt lyckat, familjerna trivs väl med varandra och Carl Larsson skall under åren komma att utföra flera målningar med motiv av barnen och porträttera samtliga familjemedlemmar. Vid just detta besök är det Thorsten och hans syster Dagmar som skall komma att förevigas, om detta besök har Karin Larsson i ett brev till sin mor den 26 juni 1904 skrivit: ”Barnen Grill är förtjusande rara. Carl har ritat af dem och fått ett mycket likt porträtt af Thorsten på ett par timmar.”

Att Carl Larsson var en alldeles utmärkt människoskildrare förefaller självklart. Om just barnen värnade han särskilt, vilket inte minst hans egen stora familj vittnar om. Att Thorsten och Carl Larsson kom väl överens framstår tydligt, auktionens akvarell är signerad med dedikationen ”Thorsten Grill, min lille vän, afmålad af C.L. Sundborn 1904.” Verket kom också att ingå i boken Andras barn av Carl Larsson som publicerades 1913 av Albert Bonnies förlag och innehöll trettiotvå stycken akvareller föreställande just andras barn än konstnärens egna. Genom sina olika publikationer, kanske särskilt Ett hem, Larssons, Åt solsidan och Andras barn kom Carl Larsson att sprida sin konst till den breda publiken. Han var allkonstnären som vurmade för ett friare liv vilket överensstämde väl med den samtida tidsandan och idéströmningar. För den stora familjen Larsson skapades ett härligt liv på landet i Sundborn där barnen fick växa upp. Huset växte successivt fram, byggdes till och så småningom blev gården Spadarvet också en del av livet. Carl Larsson fann sina motiv i sin direkta omgivning. Hans modeller fanns ständigt där i form av familjemedlemmar och andra bekanta, vackert inredda rum, den svenskaste av natur och en stor kärlek till firandet av födelsedagar och våra högtider. Allt detta fångades av den ständigt målandes herr Larsson som samtidigt kom att bli en av de mest tongivande i konstnärskretsarna i huvudstaden. 

Stilistiskt briljerar Carl Larsson i sina finstämda akvareller. Med de svärtade konturerna låter han sina motiv spelas fram över papperet i mjuka böljande linjer. Hans färgpalett är ren och klar och i den aktuella akvarellen kontrasterar de mörkare grå och blå tonerna mot det ljust gröna gräset, det röda staket, den mörkare gröna grinden och de vita grindstolparna. Thorstens blick fängslar sin betraktare och hans finstämda leende på läpparna lockade säkerligen till en trevlig pratstund med konstnären. Carl Larsson har i ett härligt minne förevigat en solskenets stund i livet.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Fredrik Fellbom

Intendent

Skulptur och grafik
Tel: 0707-51 81 31
fellbom@uppsalaauktion.se

Mer information