Logga in

Bruno Liljefors (1860‑1939)

Räv jagandes and


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 9-11 december 2020


Nr. 382 Bruno Liljefors (1860‑1939). Räv jagandes and. Signerad och daterad Bruno Liljefors 1913. Olja på duk, 121,5 x 155 cm.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 29.000 – 39.000

PROVENIENS

Nordén Auktioner, Stockholm, 18 oktober 1995, kat. nr. 125.
En värmländsk industrifamiljs samling.


Fokus

Bruno Liljefors – i stridens hetta

I de vildas rike trivdes Bruno Liljefors. Där kunde han smyga på och beundra djuren i deras naturliga miljö, där fann han oändliga mängder motiv till sina hyllade och högt uppskattade målningar.

I auktionens väldiga duk har konstnären fångat en räv som smyger på en gräsand. Det är en expressiv bild, utförd år 1913. Med en snabb penselföring har det mjuka gräset fått sin form. Det är minst sagt ett riktigt vilt djur som Bruno Liljefors har avbildat i auktionens målning – den smidiga räven, ett av Liljefors favoritmotiv, är på jakt. Som så ofta hos Liljefors är det en ögonblicksbild fångad mitt i de vildas rike. Det är alldeles uppenbart vad som snart ska ske i landskapet där människan endast är på besök och nyfiket får en inblick i djurens liv.

Liljefors berättar själv om mötet med naturen och dess invånare i ”Det vildas rike”:

”Här i det vildas rike. Denna underbara värld där ordning och fullkomning liksom bjuda besökaren att taga fram sina bästa sidor. Han känner sig liten men ändå på ett förunderligt sätt hemma.

     Skogens djur ha för länge sen märkt honom och hålla sig dolda och avvaktande. Bland buskar och snår följa många små ögon främlingens framfart. Kanske skrattas det på sina håll åt honom där han drar fram – i ensamheten, som han tror. Sätter han sig tyst en stund uppenbarar sig så småningom igen ett och annat livstecken. […]

     Första gången jag mötte ett vilt djur i marken, en hare på stigen eller en smygande orrhöna bland tuvorna, gjorde det ett outplånligt intryck på mig – denna absoluta motsats mot det tama.

    Deras färger som vore de direkt framsprungna ur mossan och stenarnas lavar, deras lätta fjädrande rörelser som andeväsen utan kroppslig tyngd. Stodo de stilla voro de så gott som osynliga eller kommo en att tro att ens ögon voro fästade på en torr trädrot. Det var som trolleri. Deras fulländade kroppsform med de fasta konturerna och deras säkerhet i alla lägen gav dem en påfallande överlägsenhet och en förnäm prägel över andra varelser. Och där fans en doft av oåtkomlighet och gäckeri – ’kom och ta mig om du kan!’ – som väckte indianen inom mig”.

Bruno Liljefors var jägaren som fann vänner i naturen. Han avbildade dem precis så som de var, ofta just i en rörelse. Auktionens målning är en bild om kamp och överlevnad i sann darwinistisk anda. Detta naturvetenskapliga inslag formades under 1880-talet hos Liljefors och återkommer många gånger i hans måleri. Tidigare djuravbildningar inom konsten var mer avbildande och idealiserande, men hos Liljefors finns en rörelse och sensibilitet. Liljefors ger rovdjuret, räven, ett kraftfullt, lite hotfullt uttryck, medan naturen runtomkring står för ett lugn och trygghet. Starkt fokus ligger på spänningen mellan djuren. Målningen är på samma gång en finstämd ögonblicksbild samtidigt som den visar en realistisk scen som utspelar sig sekunderna innan rovdjuret ska fälla sitt byte. Det är inte för inte som Bruno Liljefors framhålls som Sveriges genom tiderna skickligaste djur- och naturmålare.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information