Logga in

bruno liljefors (1860‑1939)
katten jeppe i vårsol


Klubbades för 5.800.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 11-14 juni 2019


Nr. 876 Bruno Liljefors (1860‑1939). Katten Jeppe i vårsol. Signerad och daterad Bruno Liljefors -86. Olja på duk, 56,5 x 41 cm.

UTROP

2.500.000 – 3.000.000 SEK
€ 235.000 – 282.000

PROVENIENS

Beijers Auktioner, Stockholm, 22 april 1987, kat. nr. 110.
Beijers Auktioner, Stockholm, 24 april 1991, kat. nr. 135.
Nordén Auktioner, Stockholm, 11 maj 1993, kat. nr. 137.
En betydande svensk privatsamling, förvärvad vid ovanstående auktion.

Fokus

Bruno Liljefors “Katten Jeppe i vårsol”

Solen sveper sina strålar över det uppländska landskapet en varm vårdag. Katten Jeppe, livsnjutaren, har krupit ner i en sandgrop, halvt dold under lite skyddande vegetation. Här ligger han bekvämt och avslappnad likt soldyrkaren själv. Men naturligtvis är han alltid redo – lurpassar på lämpligt byte och är blixtsnabb närhelst lyckligt tillfälle infinner sig. Jeppe är inte bara Bruno Liljefors katt, han är också hans bästa vän. Av sin trogne följeslagare målar konstnären ett utsökt vänporträtt. I boken ”Det vildas rike” har Liljefors själv berättat om sitt första möte med Jeppe:

”Jag kom en gång som ung hem från jakten med en tjäderhöna som jag skjutit. Jag låg inackorderad i en bondstuga. En liten kattunge lekte på golvet dit jag kastade tjäderhönan. Först sprang han som en blixt under sängen men var strax därpå ute igen, gick varsamt fram och tog så resolut tag om halsen på henne och drog den tunga fågeln med sig baklänges in under sängen. Kattungen var just den typ jag tyckte om, jordgrå med mörkare tvärstrimmor och intet vitt. Då jag flyttade fick jag katten som gåva med mig och vi blevo sen oskiljaktiga.”

Auktionens målning är utförd våren 1886, en för Liljefors lysande tid när hans konstnärliga kvaliteter briljerar. Ett par år tidigare hade han bosatt sig i Qvarnbo utanför Uppsala och utvecklades här till en av sin samtids mest lovande och nyskapande konstnärer. Han blev en av de konstnärer som lyfte det svenska måleriet till nya höjder, en av friluftsmåleriets främsta uttolkare. Till sitt livsverk gjorde han att skildra vår svenska flora och fauna på det mest initierade och innerliga sätt. Han blev ett med naturen, levde och verkade nära, så nära man bara kan som människa. Med sin snabba penselföring fångade och förevigade han förbluffande scener med en suverän detaljrikedom. Katten Jeppe blev hans tillgivne vän och ständiga skugga: ”Han följde mig i skogen som en hund. Han gjorde som en sådan glädjesprång omkring mig då jag tog bössan från väggen. När han kände sig lat brukade han ta ett vigt hopp upp på min axel – även när jag var i full marsch – och lägga sig omkring nacken på skuldrorna. På natten låg han på täcket vid fötterna och kom då och då spinnande och strök sig mot min hals för att konstatera att det var all right. När jag ibland reste bort, brukade han vid hemkomsten möta ett par kilometer hemifrån och ledsaga mig.”

Katten var nog det djur som Bruno Liljefors allra mest förknippade sig med. Som ung gosse hade han själv varit sjuklig, liten och klen. Han satt ofta och ritade, funderade och studerade olika djur i sin närhet. Han imponerades av deras anatomi och katten blev hans fysiska ideal. Så började han själv att träna sin kropp och promenerade ständigt i naturen, med tiden blev han en sann atlet. Liljefors förstod att för att kunna skildra djuren på dess rätta sätt, i deras egen miljö och rätta sammanhang, måste han ta sig till dem på deras egna villkor. Han gick ner på djurens egen nivå, blev som betraktare djuret själv som sakta smyger sig under skogens grenar och kryper över stock och sten. Det är också detta perspektiv han använder i sina kompositioner som blir till djärva utsnitt ur verkligheten. Japonismens vurm var Liljefors väl bekant med och av de japanska träsnitten inspirerades han särskilt stilistiskt.

Bruno Liljefors målade inte människor, han målade djur. Han målade djuren med en alldeles särskild känsla, kunskap och ärlighet. Han lät deras innersta väsen komma till tals och han porträtterade dem i deras eget hem. Auktionens målning är en av Liljefors främsta skildringar av katten Jeppe, tillkommen under det år som Liljefors verkligen fann den måleriska väg han framöver skulle följa. Med sin lätta och snabba hand bjuder han oss till Jeppes värld, där den vackra skogskatten förnöjsamt njuter i den idylliska naturen. Liljefors behärskar här ljusspelets utmaningar till absolut fulländning i spelet mellan solens strålar och den skuggverkan som det grönskande lövverket skapar. Ingen annan svensk konstnär har, vare sig förr eller senare, kommit i närheten av att kunna måla djur såsom Liljefors kunde. ”Katten Jeppe i vårsol” är en synnerligen verklighetstrogen skildring av katten där man känner Jeppes närvaro och hur det skulle kännas att smeka hans solvarma silkeslena päls. En häpnadsväckande målning av Bruno Liljefors när hans mästerlighet överglänser allt.

För Liljefors blev det naturligtvis en stor förlust när Jeppe lämnade jordelivet, om detta skrev han till sin gode konstnärskamrat Anders Zorn: ”Tänk dig att min vackra modell ”Jeppe”, katten, som jag höll af t.o.m. mer än räfungen som insjuknade och dog för mig alldeles nyss. Jag rigtigt sörjer det ädla djuret. Det var ingen vanlig katt må du tro. En half gång så stor som en vanlig katt, athletisk – muskelaturen i synnerhet på bogarne skimrade genom pelsen – men en sådan hederskatt skall du tro!”


Tillbaka till katalogen

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information