Logga in

Art deco – Det glada och glamorösa 20-talet


Smycken som säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 6 – 9 december 2022


Det glada 1920-talet föddes ur spillrorna efter första världskriget. Efter många svåra år ville människor nu njuta av livet och glömma det förflutna. Epoken förknippas med glädje, kreativitet och livslust, en joie de vivre! Gamla traditioner, värderingar och regler från innan krigets utbrott övergavs och byttes ut mot frihet och större valmöjligheter. Detta gällde inte minst kvinnans situation som nu gick in i en ny tid av frigörelse. 

Under kriget hade kvinnorna blivit tvungna att ta över männens jobb när de reste till fronten. Kvinnorna höll samhället igång genom att arbeta inom sjukvården, på fabriker, kontor och bondgårdar. Nu försvann det strikta modet med korsetter, stora håruppsättningar och blygsamheten som präglat tiden innan krigsutbrottet. Det byttes ut mot mer bekväma och praktiska kläder som användes när kvinnorna gick till sina nya arbeten, såsom byxdress, skjorta och kjol. Kvällens mode däremot var en stor kontrast mot de mer strama jobbkläderna. Den moderna 20-tals kvinnan bar korta A-linjeklänningar med låg rygg som de kunde röra sig fritt i och dansa till de populära danserna charleston, tango och foxtrot. Håret klipptes till den korta pagen à la garcon.

Precis som modet anpassades smycken efter den nya tiden. Belle Époquens delikata, ljusa och pastellfärgade smycken byttes ut mot en kreativ smältdegel anpassade efter kvinnors nya livsstil. 1925 rapporterade modetidningen Vogue från juvelernas mecka Paris att diamanten fortsatte att vara grunden för den nya tidens smycken, i kombination med starka primärfärger som safirer, rubiner och smaragder – juvelernas kungafamilj. Blommor och blad byttes ut mot en geometrisk och linjär design som kunde användas på många olika sätt och var anpassade efter situationen som de skulle användas i. Halsband kunde delas upp och bäras både som två armband och choker. Den populära dubbel-clip broschen kunde användas både på dagen som två clips i skjortkragen eller på kvällen i håret. Den korta frisyren satte fokus på örhängena som blev långa droppar i olika färgkombinationer. Klänningarnas lågt skurna rygg skapade en trend av sautoir, långa halsband i pärlor och diamanter som hängde längs med ryggraden. 

Det nya modet ställde höga krav på de stora smyckeshusen. Man efterfrågade det unika och konstnärliga vilket skapade en härlig eklektisk konstnärlig period med kvalitet som ledord. De stora husen Cartier, Van Cleef & Arpels och Boucheron tog täten och hämtade inspiration från konstens nya inriktningar som kubism och futurism samt världens alla hörn som Egypten, Persien, Kina, Indien och Sydamerika. Den här omfattande blandningen av inspirationskällor gör att inget Art Deco-smycke är det andra likt men alla har en gemensam nämnare; högklassig kvalitet. 

I auktionen hittar du flertalet smycken från Art Decons dekadenta tid. Några praktexempel på Art Decons kvalitet och kreativitet är en ring med en klargrön smaragd som sticker ut mot kransen av diamanter (kat. nr 103). Armband i platina infattat med diamanter (kat. nr 106). Armbandet är tillverkat av genombrutna oktagonala plaketter sammankopplade med H- formade länkar och ett dolt lås som gör att man inte ser var det börjar eller slutar. De tidstypiska långa örhängena (kat. nr 113) är infattade med onyx och diamanter. Den svarta kontrasten mot det ljusa gjorde att diamanternas briljans lyste ännu mer. Den geometriska designen på örhängena tillsammans med den svarta onyxen påminner om en kubistisk målning eller en skyskrapa i New York.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Charlotte Elmér

Intendent

Smycken, Gemmolog, FGA
Tel: 0720-76 20 30
elmer@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information