Logga in

Alexander Roslin (1718-1793). Porträtt av en dam i grön sidenklänning, kallad ”Markisinnan de Vaxen”.


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 14 – 18 juni 2022


Nr 650 Alexander Roslin (1718-1793). Porträtt av en dam i grön sidenklänning, kallad ”Markisinnan de Vaxen”. Signerad och daterad Le Chev: Roslin 1778. Olja på uppfodrad duk, 82,5 x 66 cm (oval).

Detta objekt säljs på uppdrag av Kronofogdemyndigheten.

UTROP

400.000 – 600.000 SEK€ 38.000 – 57.000

PROVENIENS

Bruun Rasmussen, Stockholm, 8 dec 1994, kat. nr 101.


Fokus

Alexander Roslins porträtt av en förnäm dam, kallad Markisinnan de Vaxen

1700-talets främsta svenska porträttmålare var utan tvekan Alexander Roslin. Han har för alltid skrivit in sig i den svenska konsthistorien som stoffmåleriets okrönte konung och under sin karriär stod kungar, adel och andra förnäma personer på kö för att få sitt porträtt utfört av ”Le Chevalier Roslin”. Förutom att på ett verklighetstroget sätt kunna avbilda sidentyger, sammet, rosiga kinder och håruppsättningar, kunde Roslin fånga den avbildades personliga uttryck som den människokännare han var. 

Alexander Roslin hade anlänt till Paris vid början av 1750-talet och hade gjort sig stor lycka hos den parisiska aristokratin. Med stor talang för teckning och målning hade den unge Roslin gått som elev hos hovmålaren Georg Engelhard Schröder och visat prov på en anmärkningsvärd begåvning för porträttmåleri. Efter ett antal år runtom hoven i Europa slog han sig ner i Paris 1752. Han valdes året därpå in som ledamot vid Académie Royale de peinture et de sculpture, den franska konstakademien. Det var en sällsynt ära för en konstnär av utländsk härkomst vilket också visar prov på hans osedvanliga talang samt förankring inom aristokratin. Samma år representerades han med fem porträtt vid Parissalongen och hans framgångsrika karriär satte fart. Hans porträtt var ofta smickrande och förskönande bilder vilket gjorde att beställningarna blev många och besöken likaså i hans ateljé. Han fick även senare en ämbetsbostad i Louvren, där kungen av tradition upplät boende för särskilt gynnade konstnärer.

Beställarna kom ur den högsta societeten, och vid ett flertal tillfällen hade Roslin äran att måla den franska kungafamiljen, liksom furstar och monarker från andra länder, inte minst de svenska när de var på besök i Paris och när han själv vistades i Stockholm vid 1770-talets mitt. En period kallades han till S:t Petersburg där man också ville åtnjuta Roslins talang. Sina sista år verkade Roslin åter i Paris.

Iklädd en smaragdgrön och silverskimrande sidenklänning, rikt dekorerad med spetsar och band, rosetter och med en liten hatt i håret med rosa sidenband och lila syrén har Roslin 1778 avporträtterat auktionens unga kvinna, kallad Markisinnan de Vaxen. Den framgångsrike societetsporträttören Roslin var en mästare på att tolka tidens livsstil och estetiska konventioner, vilket auktionens porträtt är ett ypperligt exempel på.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Fredrik Fellbom

Intendent

Skulptur och grafik
Tel: 0707-51 81 31
fellbom@uppsalaauktion.se

Mer information