Logga in

Visning i Stockholm: 26 september – 1 oktober 2018

Tore Nyberg (1911-1993)

– den anonyme modernisten


Som en del av vår Kvalitetsauktion den 2 oktober kommer Uppsala Auktionskammare att försälja ett stort antal verk av modernisten och färglyrikern Tore Nyberg. Både oljemålningar, gouacher, pastell och litografi ryms i denna omfattande samling, samtliga förvärvade direkt av konstnären och har aldrig tidigare bjudits ut till försäljning på auktionsmarknaden. Nu erbjuds en möjlighet att förvärva konstverk av en konstnär som gått ut tiden men vars verk känns mer tidlösa än någonsin.

Tore Nyberg föddes år 1911 som son till xylografen och konstnären Henning Nyberg och barnbarn till Christian Jansson, chefsdekoratör på Operan i Stockholm. Det var således ingen slump att det var just konstens värld som lockade och att Tore Nyberg i sin ungdom valde att studera måleri och konsthistoria på först Tekniska skolan 1926-1930 och därefter på Konsthögskolan i Stockholm och vid Blombergs målarskola. Tore beskrevs av sina nära som en mycket diskret och vänlig man och bodde hela sitt liv i Stockholm, till en början på Villagatan 13 på nedre botten, samma hus som Ivar Kreuger tidigare bodde i. Så småningom bosatte han sig i trakterna kring Observatorielunden där han levde tillsammans med konstnären och hustrun Birgit Forssel (1909-2003).

Den svenska konstscenen under 1900-talet var en intensiv och spännande tid, formad av de olika –ismer som uppkom under seklet och präglad av starka influenser från både Frankrike och Tyskland. Tore Nyberg befann sig genom sin uppväxt och nära relationer med konstnärsvännerna inom ”de unga” Olle Bonnier, Eve Eriksson, Lage Lindell, Lennart Rodhe och Gösta Viberg i modernismens öga. Tillsammans deltog dessa unga konstnärstalanger i en uppmärksammad samlingsutställning på Liljevalchs i Stockholm och Tore Nyberg medverkade även i ett flertal av Liljevalchs höstsalonger. Som ung målade han expressiva porträtt av vänner, familj och människor han mötte. Under mitten av 1950-talet lades grunden för Nybergs konstnärskap och från och med nu arbetade han istället med helt non-figurativa motiv med geometriska former, verk som kommit att känneteckna och utmärka hans konstnärskap. Många av auktionens målningar är daterade från detta för konstnären mycket omvälvande decennium, men i katalogen återfinns även ett flertal tidigare expressiva stillebenbilder samt ett porträtt målade i bjärta kontrasterande färger. För Tore Nyberg var det framförallt Frankrike som inspirerade och under sin levnadstid kom han att experimentera med en rad olika stilar inom den flora av inriktningar han mötte. Genom flera företagna studieresor till Frankrike kom han i kontakt med samtida målningar av konstnärer såsom Pablo Picasso, Henri Matisse och André Lhote. I många av de verk som tillkom efter återkomsten till Sverige syns tydliga influenser från de franska mästarna både i komposition och färgsättning. Några utmärkande målningar i katalogen för tankarna till den abstrakta expressionismens pionjär Jackson Pollock, vars ”action painting”-målningar torde ha inspirerat till Tore Nybergs kompositioner med vilda färgstänksrörelser. Tore Nyberg är idag representerad på Värmlands museum i Karlstad.

På vår Kvalitetsauktion 2 oktober erbjuds nu möjligheten att förvärva verk från olika perioder ur konstnärens liv. Tore Nybergs verk finner ni som katalognummer 1-76 och samtliga verk kommer att visas på Nybrogatan 20 i Stockholm 26 september – 1 oktober. Varmt välkomna!


Visning i Stockholm: 26 september – 1 oktober 2018 på Nybrogatan 20 i Stockholm.
Öppet vardag kl. 10-18, helg kl. 11-17.
Auktion i Uppsala: Tisdag 2 oktober kl. 10 på Dragarbrunnsgatan 73 i Uppsala.

För mer information
Fredrik Fellbom |  070-751 81 31  |  fellbom@uppsalaauktion.se