Logga in

Specialauktion: Måndag 17 september kl. 18 i Stockholm

Max Papart

– From France to Sweden: a lifetime of humour, shape and colour.


Vid en specialauktion den 17 september på Nybrogatan 20 i Stockholm har Uppsala Auktionskammare den stora glädjen att försälja över femtio verk av Max Papart, varav de flesta har förvärvats direkt av konstnären. Denna unika samling visar Paparts mångsidighet som både målare och grafiker och spänner över flera perioder i konstnärens liv. Gemensamt för samtliga verk och kanske det som främst utmärker Max Paparts konstnärskap är den lysande glädjen, lekfullheten och den spelande symfonin mellan färg, form och linje.

Som få andra konstnärer lyckades Max Papart bemästra och sammanföra olika epoker och stilmässiga egenskaper och blev tidigt igenkänd för sina karaktäristiska figurer, till en början slående realistiska och senare alltmer naivistiska och förenklade. Auktionen innehåller ett flertal av Max Paparts tidigare verk, tillkomna under 1950-talet då Papart var bosatt i Paris men ofta befann sig på resande fot till Italien eller franska rivieran. Under sina resor hängav han sig åt att studera äldre kulturer och i de målningar som tillkom under slutet av detta decennium syns tydliga influenser från Aztekerna – närmast abstrakta kompositioner framställda genom mustiga färger i rostrött, gult och jord såsom i auktionens kat.nr. 16 och kat.nr. 36. Max Papart menade själv att ”från Cézanne och kubism till abstrakt konst spelar kompositionen en allt viktigare roll”.

Kat.nr. 26 – ”Romance lady”.

Uppvuxen i Marseille i sydöstra Frankrike var Max Papart redan under unga år hängiven det soldränkta kustlandskapet och naturens bländande färger. Under de efterföljande decennierna utvecklades hans konstnärskap mot en alltmer lekfull och upprymd bildvärld där självklara motiv blev utsikten över skimrande hav, flygande duvor, glada musikanter och cirkusartister, stilleben ofta i kombination med färgsprakande landskap och karaktäristiska figurer. Sammanföringen av material ofta i form av collage med olika texturer framkallar djup men ger också betraktaren en påtaglig känsla av nutid i kontrast till dåtid, ett fönster som konstnären generöst inbjuder oss att kika in genom. Särskilt utmärkande i auktionen är monumentalverket ”Romance Lady” (kat.nr. 26), utförd år 1982 i olja, collage och sand. Verket visar Paparts hela spektrum i egenskap av konstnär – en genialisk sammansättning av lyriska färger, hårda och mjuka ytor, text och ren abstraktion. Kontrasterna återfinns i flera av auktionens verk där varje komposition förmedlar en egen känsla. Papart ansåg att hans verk ”tvingar betraktaren att tänka, och det är upp till betraktaren att reagera mot konsten baserat på hans eller hennes egna personliga erfarenheter.”

Kat.nr. 8 – ”Chanson pour Simone”.

Max Papart blev tidigt under sin karriär erkänd som en mycket framstående grafiker och studerade klassiska grafiska tekniker under 1930-talet i Paris. Auktionen innehåller ett flertal färgstarka grafiska etsningar med carborundum, en teknik som uppfanns av konstnärens nära vän Henri Goetz, beundrades av Joan Miró och som Papart fortsatte att vidareutveckla under 1960-talet. De grafiska trycken som tillkom under Max Paparts hand trycktes ofta hos Crommelynck et Dutrou liksom flera av Joan Mirós blad och visar i likhet med Paparts collage och målningar en osedvanlig fantasi och känsla för kolorit och form.

Under 1970- och 1980-talen spreds Max Papartsrykte internationellt och han deltog i en rad uppmärksammade utställningar både i Frankrike och utomlands, inte minst i Sverige där han ställde ut sina verk vid ett flertal tillfällen. Flera av de verk som auktioneras ut den 17 september har aldrig tidigare varit ute till försäljning och nu erbjuds en fantastisk möjlighet att förvärva målningar, collage, grafiska verk samt en skulptur i brons av en av vår tids mest spännande konstnärer.

Varmt välkomna att besöka vår visning i Stockholm för att njuta av samtliga föremål som ingår i specialauktionen!


Visning: 13 – 17 september 2018. Öppet vardag kl. 10-18, helg kl. 11-17.
Auktion: Måndag 17 september kl. 18.
Plats: Nybrogatan 20, Stockholm.

För mer information
Jeanna Ahlin  |  0734-32 41 45  |  ahlin@uppsalaauktion.se