Logga in
John Bauer (1882‑1918) – ”Ännu sitter Tuvstarr kvar och ser undrande ner i vattnet”.
Såld för 6,75 miljoner kronor.
John Bauer (1882‑1918) – ”Ännu sitter Tuvstarr kvar och ser undrande ner i vattnet”. Såld för 6,75 miljoner kronor.

Pressmeddelande: 14 juni 2023, kl. 12:45

Nytt rekord för konstverk av John Bauer

John Bauers mästerverk med prinsessan ”Tuvstarr” såldes idag för 6,75 miljoner kronor på Uppsala Auktionskammare.


Det välkända motivet är hämtat ur Helge Kjellins ”Sagan om älgtjuren Skutt och lilla prinsessan Tuvstarr” ur ”Bland Tomtar och Troll” från 1913. Bilden med prinsessan Tuvstarr som blickar ner i den mörka skogstjärnen är en bild inpräntad i den svenska folksjälen. I sina illustrationer fick John Bauers fantasi lysa som en uppenbarelse. Innerligt samstämd med den vildvuxna sagonaturen har Tuvstarr trollbundit publiken i över hundra år.

– Det har varit en stor glädje för mina kollegor och mig att få hantera försäljningen av John Bauers nationalklenod! Det var ett mycket stort förhandsintresse och vi hade tio aktiva budgivare vid auktionen idag när rekordet uppnåddes, säger Magnus Bexhed, VD Uppsala Auktionskammare.

Som kanske ingen annan har Bauer gjort sagan levande, och den version av Tuvstarr som nu sålts för rekordpriset 6,75 miljoner kronor är något av en konsthistorisk sensation. Världsrekordet som idag har uppnåtts vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion slog det tidigare rekordet för konstnären med mer än det dubbla.

 

För frågor vänligen kontakta

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se